David Špinar mně pozval na svůj Kurz tvorby přístupného webu, pořádaný firmou H1.cz. Neváhal jsem a 28. března vyrazil do Prahy, do Nuslí, do učebny, do…

Hned na začátku musím napsat, že přístupné webové stránky jsou dobré pro všechny uživatele. Nejenom pro ty opravdu postižené. Každý z nás totiž bude, je nebo byl uživatelem se specifickými potřebami. Nemusíte nutně být nevidomý nebo ochrnutý, abyste měl problémy s používáním webových stránek. Stačí být bohatý a pro surfování používat PDA. Nebo mít v myši vybité baterky.

Každý majitel webu by měl vědět, že přístupný web znamená lepší viditelnost jeho webu a víc obchodních příležitostí. A to může přinést peníze.

Ale zpět ke kurzu. Jednodenní kurz je určen hlavně tvůrcům webů (tzn. webmasterům, webdesignérům a informačním architektům). V průběhu kurzu zjistíte proč je důležité mít přístupný web, ale také jak toho dosáhnout. Seznámíte se ze základními pravidly tvorby přístupného webu. Mj. je docela podrobně probrána česká metodika přístupnosti pro účely zákona o ISVS (365/2000 Sb.) a také metodika WCAG 1.0. Celý výklad (jako kostra slouží promítaná prezentace) je proložen komentovanými ukázkami skutečných webů a odkazy na knihu Davida Špinara Tvoříme přístupné webové stránky (tu obdrží každý účastník kurzu).

David Špinar problematice přístupnosti webových stránek rozumí (asi znáte jeho weblog Přístupnost). Výklad je zajímavý, má logickou strukturu, nenudí. Je zasazen do širších souvislostí třeba s použitelností webu nebo s optimalizací stránek pro vyhledávače.

Ale abych jenom nechválil. Chyběla mi snad jen jediná věc. Možnost „hodit do placu“ vlastní stránky (pravda, řeč se občas točila kolem jednoho známého webu tvořeného přítomnými webdesignéry). Ale ukázat (třeba zkrácené) testování podle vybrané metodiky by jistě bylo zajímavé (emoce tvůrce by jistě sehrály svou roli).

Délku kurzu jsem už zmínil. Šest až osm hodin se může zdát málo. Na základní seznámení s problematikou je to dostatečná doba. Na „naučení se“ to samozřejmě nestačí. Kurz na více dnů může odradit frekventanty. Jiní by ale za větší prostor byli vděční.

A jak mám zhodnotit kurz tvorby přístupného webu? Z mého pohledu to byl užitečný den. To co jsem jenom četl jsem teď také slyšel na vlastní uši a viděl na vlastní oči. Osobně jsem se setkal s Davidem Špinarem nebo třeba s Jaroslavem „Dero“ Polakovičem a Honzou Rozehnalem. V restauraci na Folimance jsem si pochutnal na dobrém obědě. Jenom ta cesta po dálnici nestála za nic. Ale nic není dokonalé.

Ještě jedna poznámka na závěr. V první větě píšu, že jsem byl na kurz tvorby přístupného webu pozván. To mj. znamená, že jsem nemusel platit cenu kurzu, která je 2 950 Kč. David za to nic nechtěl, i když asi předpokládal, co udělám.

Souvislosti