Microsoft ve svých laboratořích (každý má teď svůj Lab) vytvořil on-line aplikaci Detecting Online Commercial Intention, pomocí které je možné zjistit míru komerčnosti zadané stránky nebo výrazu (via How Commercial is a Web Page or Search Query?).

V praxi to vypadá tak, že po zadání adresy webové stránky OCI posoudí, jestli má stránka obchodní účel (jestli poskytuje obchodní informace nebo slouží k provádění obchodních transakcí) a určitý stupeň důvěryhodnosti. Zajímavé je, že třeba titulní stránka firmy Microsoft, byla posouzena jako nekomerční. Naproti tomu IBM nebo HP „uspěly“.

Pokud zadáte nějaký slovní výraz, tak OCI posuzuje míru jeho obchodního potenciálu. Např. u výrazu LCD monitor je pravděpodobné, že zadávající uvažuje o koupi tohoto zařízení.

Je zřejmé, že podobný nástroj bude sloužit (nebo už slouží) k vylepšení výsledků vyhledávání. Na obchodně zajímavé výrazy mohou být nabízeny komerční stránky. Na základě posouzení důvěryhodnosti webů mohou být z výsledků vyhledávání odstraněny zaspamované weby.

Souvislosti

Posted in SEO