Tento spot berte jako rychlé nahození myšlenky, pro kterou bych vás chtěl požádat o kritický rozbor.

Komentářový spam je velký problém. Pamatuji doby, kdy se nespamovalo v e-mailech. Pamatuji doby, kdy se nespamovalo skrze komentářové formuláře open source publikačních systémů. Poslední dobou se ale spamuje snad každý formulář na webové stránce. Na mých webech spamují mé vlastní kontaktní formuláře i jednopolíčkové formuláře pro objednávku newsletteru.

Každé antispamové řešení má nějakou mouchu (nebo spíš much několik). Poslední dobou používám ve formulářích pole, do kterého musí uživatel zadat např. číslo, uvedené v popisku formuláře. To zdržuje a u roztržitých pisatelů (včetně mně) způsobuje chyby při odesílání.

A teď na konci, zpět k úvodní myšlence spotu. Tedy k další možnosti komentářového antispamu. Je jím textové pole (třeba skryté), které se nesmí vyplnit. Uživatel nemusí nic zadat (není obtěžován zadáním) a projde. Robot poctivka pole vyplní a skončí. Chci se zeptat vás, kteří tento komentářový antispam používáte, jak se vám osvědčil. A rád bych se dozvěděl něco také od vás ostatních.