Stalo se mi tento týden už po čtvrté, že nejsem schopný pochopit obsah e-mailu. To by nebylo tak vážné, kdyby všechny e-maily nepocházely od vysokoškolsky vzdělaných lidí mladšího věku. Někteří z nich dokonce se zkušenostmi s prací v zahraniční firmě.

Asi bych začal uvažovat, že trpím stařeckou demencí (ani nevím, kdo je Barbora Zemanová), kdyby maily nebyly adresovány kolegům, kteří z obsahu taky nebyli moudří. Společným znakem zmíněných mailů byly překlepy, chybějící interpunkce i celá slova, chybějící předmět mailu, těkání po tématech atd.

Pokud namítáte, že nějaký pravopis nebo sloh nejsou podstatné, tak jste na omylu. Když totiž lidé začnou na základě nesmyslného e-mailu jednat, tak pracují třeba i několik dní úplně zbytečně. A neříkejte, že je to jenom jejich chyba. Může za to hlavně pisatel.

Na tomto místě bych měl jako správný nerudný dědek spustit žalozpěv nad úpadkem jazyka, ale spíš mi to připadá jako úpadek myšlení. Nebo je to snad důsledek snahy, aby mělo vysokoškolské vzdělání (a titul) 80 % obyvatelstva?

Dovolte mi ještě jednu doušku. Předpokládám, že jsem ve spotu nasekal pár pravopisných chyb a překlepů.