Nedávno mě jeden kolega požádal o objednání nové verze desktopového plánovače tras Route 66. Ve své době byl plánovač Route 66 pojem. Ale doba se změnila a desktopový plánovač cest je vyhynulý druh software.

Stačilo pár let (poslední verze Route 66 má číslo verze 2003) a plánovat cesty na desktopu se asi nenosí. Každý má přece GPS navigaci, chytrý telefon s GPS modulem, nebo plánuje cesty na Mapy.cz. Neříkám, že mít GPS navigaci není prima. Nebo že nejde naplánovat cestu na amapy.cz. Každá z těchto možností má své výhody. Ale výhody má i desktopová aplikace pro plánování cest. Ne všude je internet. Ne každého baví plánovat cestu na pidiobrazovce chytrého telefonu. Ale pro tento typ uživatelů se asi nevyplatí programovat. Je jich jenom pár miliónů.

Mimochodem Route 66 2003 stála, co se týká mapových podkladů, za prd. Poměrně detailní mapy z předchozí verze byly nahrazeny notně zeštíhlenou verzí. Výrobce byl totiž jednou nohou v přechodu k satelitní navigaci a všechna data ještě neměl pohromadě. Druhou nohu už ale neměl desktopovým systémem zatíženou. Žádný mapový update se nekonal. Nová verze k mání není.

Podobně jako Route 66 se zachovali další známí výrobci. Třeba Microsoft. Takže dnes už není jednoduché sehnat software na plánování cest pro PC. Škoda.