Předminulý pátek jsem byl v Brně na Lotus Café. Proč o tom píšu až teď. Jářku proto, že před pár dny uvolnila firma IBM veřejnou beta verzi svých Lotus Notes 8. A převážně o Lotus Notes 8 bylo i brněnské Lotus Café.

René Zahradník a Petr Kunc hovořili nejen o Lotus Notes 8, ale také trochu o serveru Lotus Domino 8, Lotus Sametime 7.5.1, Portal 6 Express a Quickr 8 od IBM. Bylo to zajímavé povídání.

Ukradená revoluce

Tato kapitola nemá za cíl někoho naprdnout. Pokud chcete ohnivě diskutovat, tak se běžte ventilovat třeba na iDnes.

Všude v předváděných aplikacích bylo vidět, že vývojáři IBM nespí a čas od času brousí po internetu. Neunikly jim blogy, sociální sítě, myšlenka wiki, značkování nebo třeba tag clouds. Tohle všechno totiž chystané aplikace od IBM v sobě budou mít. Velmi mě to potěšilo. Nejsem si ale jistý, jestli jsou tyto příjemné novinky samospasitelné (zvlášť, když Lotus Notes 8 běží v Javě).

Bojím se totiž jedné věci. Že to zase zmrší. Stejně jako zmršili Lotus Notes (použitelnost se jim podařilo srazit až na podlahu), totiž můžou zmršit i nové Lotus Notes 8. Úspěch blogů a spol. je totiž do značné míry postaven na jednoduchém používání. A kdo má zkušenost se stávajícími Lotus Notes ví, že napsat špatně použitelný program lidé z IBM umí.

Souvislosti