Povídání o Windows Vista se hned tak nezbavíte. Když už jsem téma nového operačního systému od Microsoftu načal v Vista a Novell Netware 3.20, tak hned nepřestanu. Další spot o Microsoft Windows Vista se bude týkat neviděné paměti a nenainstalovatelnému USB.

Paměť jakou svět neviděl

Když už testuji Visty, tak na pořádné paměti. Visty si na velkou paměť prý docela potrpí. Stropem jsou 4 GB, které umí Vista ve 32bitové verzi adresovat. Šup tam s ramkou.

Po nabootování ale BIOS desky ASUS P5B Deluxe uviděl jenom 3 GB. A Vista vidí totéž. Následovala prohazovaná s paměťovými moduly. Pořád tři. Kolega se někde dočetl, že je to jenom problém zobrazení údaje o dostupné paměti. Prý kdyby se paměť zaplnila, tak si systém sáhne výš. Nevím.

Paměť mě ale zase tak moc netrápí. Na scénu vstupuje USB…

USB

Než se pustím do popisu kalvárie s USB musím napsat, že po instalaci Windows Vista USB krásně šlapalo. Ale jenom pár dní od instalace holého systému.

Chtěl jsem si nainstalovat Total Commander z USB palce. Po vsunutí do USB konektoru Vista spadla do debugovací textové obrazovky. Po restartu ale instalace proběhla hladce.

Takový USB palec

USB palec

Tady je asi čas napsat, že po celou dobu (několik dní, kdy byly jiné priority) byl počítač zapnutý a připojený do sítě. Otestovat stabilitu nového HW není nikdy na škodu.

Po pár dnech jsem opět usedl k novému počítači. Optická USB myš ale nějak nesvítila. Mohl jsem si tak vyzkoušet ovládání Visty pomocí klávesnice. Celkem to jde. Po restartu byla myš opět mrtvá. No nic. Odcházím od PC.

Po víkendu kolega pokračuje v instalaci dalšího SW. USB je stále mrtvé, takže nezbývá než USB myš nahradit pées dvojkovou sestřenicí. Na neposlušné USB bude čas po obědě.

Teď to vezmu hopem:

  • Správce zařízení má rozbalenou položku Řadiče USB.
  • Všechny rozšířené i univerzální hostitelské řadiče mají u své ikony apartní žlutý vykřičník. Ve vlastnostech hláška Ovladač zařízení pro tento hardware nelze zavést. Ovladač je pravděpodobně poškozený nebo zcela chybí. (Kód 39).
  • Byly nasazeny obvyklé metody, jak zatočit s neposlušným HW. Odebrání vadných položek, vyhledání nového hardware, restarty, odpojení zařízení na základní desce a tak pořád dokola.
  • Instalace ovladačů z CD.
  • Hledání aktuálních ovladačů na internetu.
  • Atd.

Nebudu ani dál pokračovat. Zkušený technik, který nainstaloval stovky počítačů, to odpoledne neuspěl. Na konferencích psali něco o tom, že je potřeba ubrat RAM na 2 GB (jestli to nebude jak s těmi ztracenými dětmi v obchoďáku IKEA). Nebo bude problém v automatických aktualizacích. Vyzkoušíme rozšiřující USB kartu do PCI. Možná taky přijdeme na jiné myšlenky. Uvidíme. Ten krásný, výkonný, tichý počítač je asi zakletý. Nebo jsme všichni lamy.