V kanceláři mám na stole nový počítač a na něm Microsoft Windows Vista Ultimate. A je to opravdu náročné. Spousta drobností je jinde než byste čekali (to se ale dalo čekat) a spousta věcí jednoduše nefunguje vůbec (to se ale dalo taky čekat). V práci máme server s Novell Netware 3.20. Vynikající kousek hardware a software. Jako fileserver k nezaplacení, protože funguje.

K vzteku je, že si operační systém Vista neumí poradit s přístupem na Netware. Nenašel jsem microsoftího klienta pro Novell Netware (byl ještě v XP). Microsoft Novell pohřbil. A co je ještě horší, tak podle všeho neexistuje ani klient od Novellu.

Abych Novellu nekřivdil. Existuje beta verze Novell Client for Windows Vista – je to v sekci Cool solutions (sic!). Musíte se proboxovat mnohabodovým dotazníkem (podmínky jsou dost drsné) a pak si můžete klienta stáhnout. Bohužel se mi nepodařilo nikde zadat jméno serveru. Jak to tak vypadá, tak Novell klient pro MS Vista nepodporuje starší Netware servery.

Co je ale vrchol, tak to je datum uvedení ostré verze klienta Novell pro Windows Vista, které je plánováno na polovinu roku 2007. To je několik měsíců po uvedení Windows Vista na trh. A několik desítek měsíců po všech betaverzích a technology preview systému Vista. Další důvod zůstat u Windows XP.