Apple zveřejnil beta verzi chystaného webového prohlížeče Safari 3 také pro uživatele Windows XP a Windows Vista. Pro mě osobně je to jedna z největších událostí letošního roku na poli webdesignu. Volám hurá.

Chci zdůraznit, že tento spot vznikl na základě necelé hodiny přerušovaného testování.

Download prohlížeče Safari

Ke stažení je beta verze pro Windows XP a Vista (vč. varianty s QuickTime) a Mac OS X v10.4.9 a vyšší. Já stáhnul verzi pro Windows bez QuickTimu, která má velikost necelých 8 MB.

Instalace

Po stažení jsem nelenil a na svých českých Vistách jsem spustil SafariSetup.exe:

Úvodní obrazovka instalace

Úvodní obrazovka průvodce instalací Safari 3

V průvodci instalačního programu jsem zakázal službu Bonjour (zjišťuje sdílená zařízení v lokální síti) i Apple Software Update. Instalace proběhla hladce a na Ploše a v nabídce Programy přibyla ikona Safari:

Safari na Ploše

Ikona Safari 3 na Ploše Windows Vista

Instalace Safari 3 je hladká a bezproblémová.

První spuštění

První spuštění proběhlo hladce:

Prohlížeč Safari 3

Safari 3 po prvním spuštění

Po prvním startu Safari otevřelo stránku na webu Apple. Přiznám, že pro mě bylo trochu nezvyklé, že jsem nemohl měnit velikost okna prohlížeče tažením myši za libovolný okraj okna. Pro změnu velikosti okna Safari je použitelný jen pravý dolní roh. A pokud je vypnutý stavový řádek (výchozí stav), tak se na něm navíc ani nezmění tvar kurzoru myši.

Podle zvyku jsem okamžitě zabrousil do nastavení aplikace. Trochu nezvyklé bylo, že dialog pro nastavení nemá žádná tlačítka.

Začal jsem brousit po různých webech. Na svém conVERTERu jsem se lehce zděsil, protože texty některých odkazů a zvýrazněné texty zmizely. Začal jsem horečně pátrat i na jiných webech a trochu jsem se uklidnil. Stejnou chybu jsem našel i na jiných webech, třeba na Seznamu:

Seznam.cz

Chybějící texty odkazů na Seznam.cz

Protože chci Safari používat jako další testovací prohlížeč doufám, že vývojáři tuto chybu opraví.

Padavka

Pak jsem zabrousil na Google. Tady se velmi rychle projevilo to, o čem jsem četl v diskuzi na Živě u článku Třetí verze prohlížeče Safari bude dostupná i pro Windows. Velká nestabilita betaverze Safari 3. Stačilo zadat pár znaků do vyhledávacího pole na Google a Safari šlo do kytek. Nepomohl nový start Safari ani restart počítače. Na to, že testuji beta verzi, je to špatná vizitka pro vývojáře.

Na každý pád jsem nadšený, že Apple poskytne webový prohlížeč Safari 3 také uživatelům Windows. Je to velmi dobrá zpráva hlavně pro vývojáře webových stránek. A možná si Safari najde cestu i k běžným uživatelům.

Souvislosti