Od doby, kdy jsem začal používat operační systém Windows Vista uběhl už nějaký ten pátek. Zjistil jsem, že Vista nepodporuje Novell Netware a může mít problémy s ovladači. Dneska jsem narazil na další nemilou věc. Vista nepodporuje HLP soubory.

HLP soubory jsou soubory nápovědy, které byly Microsoftem podporovány od Windows 3.0 po Windows XP. Vzniklo několik verzí Microsoft WinHelp nápovědy. Loni Microsoft oznámil, že nadále neplánuje podporu tohoto formátu. A než se stačili vývojáři rozkoukat, tak Microsoft uťal podporu WinHelp při první příležitosti – ve Vistách.

Dneska jsem na to narazil, když jsem potřeboval projít parametry příkazové řádky Command Line Add On pro WinZIP. Místo toho jsem se v nápovědě Windows Vista dočetl:

Nápověda k tomuto programu byla vytvořena ve formátu nápovědy systému Windows, který byl používán v předchozích verzích systému Windows a není podporován v systému Windows Vista.

Další informace naleznete v tématu Windows Program Nápověda (WinHlp32.exe) již není součástí Windows na stránkách podpory společnosti Microsoft.

Pro jistotu jsem se podíval, jak jsou na tom aplikace instalované na mém počítači ve složce Program Files. Novější CHM nápověda vede nad HLP 275:25. Takže se vývojáři poučili a používají novější formát nápovědy. Ve složce Windows jsem ale našel 99 HLP souborů. Evidentně se nepoučili všichni.