Po delší době jsme zase vyrazili na dovolenou. Naším cílem byl jih Slovenska a severní část Maďarska. Přes Trenčín jsme v sobotu podvečer dorazili do Veľkého Mederu. Ceny za ubytování lidové, kvalita přiměřená, termální koupaliště co by několikrát gumovým granátem dohodil.

Na Slovensku Slunce svítí

Neděle a pondělí Slunko peklo o sto pět. A tak se karavana s kočárkem, Luckou v něm, Davčou, mou dražší polovičkou, tchánem, tchýňkou a mnou, mohla každé ráno vydat směrem areálu termálneho kúpaliska. Ve stínu na dece pár metrů od restaurace a vody se dá vydržet každý pařák. První kontakt s 36stupňovou vodou je euforický. Vodní masáž je prima. Dokonalá relaxace.

Maďarskem a Slovenskem pod mrakem

Dlouho dopředu jsem plánoval, kam vyrazíme na dovolené za poznáním. Představa tropických teplot na výletech mě nelákala, ale naštěstí se v úterý prudce ochladilo. Takže výlety do benediktýnského kláštera nad obcí Pannonhalma, do malebného městečka Szentendre, k baziliceOstřihomi, na větrné vodní dílo Gabčíkovo, Bratislavy a Györu, neměly chybu. Navíc ochlazení kvitovala má záda, která dostala barvu řiti říjného paviána.

Škoda, že se Lucka rozhodla, že nebude jezdit v kočárku. Nosit pár hodin na rukou desetikilovou inteligentní chobotničku spolehlivě vyšťaví každého výletníka. Chvíle oddechu jsou o to vzácnější. V půlce výstupu na Bratislavský hrad jsem pochopil, jak se musel cítit Mallory s Irvingem pod vrcholem Mount Everestu. Naštěstí jsme ale Bratislavský hrad dobyli (i bez artilerie).

Domů

V pátek se zase oteplilo a tak jsme si sobotní návrat prodloužili o návštěvu termálního koupaliště v Györu. A udělali jsme dobře. Termály v Györu nemají chybu. Nádherná voda, dostatek místa ve stínu pod stromy nebo slunečníky a lehátka zdarma (pokud přijdete na koupaliště včas). Fotky z koupaliště v zájmu veřejného zdraví neukazuji, bo slabší povahy a pohlaví by pohled na mě nemusely unést.

Pár postřehů na závěr

  • Před objednávkou ubytování zjistěte, jestli není poblíž restaurace s živou hudbou. Noční maďarské karaoke se nemusí líbit každému. Zvlášť, když do toho chladí lednička (tu jde ale na noc vypnout).
  • Nákup na platební kartu byl všude bez problémů.
  • Na Slovensku je móda v létě dávat v televizi dva díly seriálu po sobě.
  • A zprávy o počasí jsou zase před zprávami (chytl jsem je až na konci dovolené).
  • Jako mají jinde městské holuby, v Bratislavě u McDonnalda jsou otrslí tuční vrabci.
  • Zatím nikdy jsem neobědval tak dlouho, jako na nádvoří v restauraci v Györu.
  • Když se dají do guláše dvě lžičky paprikové pasty, tak je to docela síla.
  • Znalosti maďarštiny jsem obohatil o slovíčka nagy, kis, felnött, palacsinta, lekváros a hamburger, čímž se mé znalosti maďarštiny rozšířily na osm slov. Do té doby jsem znal jenom három (z písně Hárum, hárum, rumpasárum) a slovo, které nevím, jak se píše a jestli je maďarsky.
  • Lucka měla včera rok.