David Špinar informoval, že byla zveřejněna nová verze českých pravidel přístupnosti. Jedná se o revizi platných pravidel přístupnosti, která by měla vstoupit v platnost příští rok.

Pokud je Davidův výčet úplný, tak oproti platné verzi přibylo 7 pravidel, ubylo 12 pravidel a 11 pravidel bylo upraveno. Změny by měly odrážet skutečné potřeby handicapovaných uživatelů, zmírnit velkou přísnost stávajících pravidel, upřesnit je a také nová pravidla přiblížit metodice WCAG2.0.

Vždycky, když podobná pravidla čtu, tak ocením, když jsou pravidla stručná pokud možno bez cizích slov, když obsahují lidský výklad a příklady. Když čtu pravidla tvorby přístupného webu, tak zažívám podobné pocity, jaké jsem měl při své účasti v soutěži AZ kvíz. Pokud tuto televizní soutěž neznáte, tak vězte, že část otázek je postavena na popisu prostých věcí přesnou definicí. Třeba jako toto pravidlo:

Informace sdělované vizuální podobou webových stránek, tvary jednotlivých prvků, jejich velikostí, pořadím nebo umístěním jsou dostupné i v případě, že uživatel nemůže tyto aspekty vnímat.

Já si to přebral tak, že co je vidět, musí jít taky přečíst. Nekritizuji autory pravidel za dokonalé definice. Jenom bych požádal o větší čtivost. Toto je ale problém většiny úředních spisků. A kritizovat nová pravidla přístupnosti právě v tomto ohledu asi není dobré, protože patří k tomu lepšímu co stát vydává.

Spíš bych se přimlouval za hlubší výklad pravidel s příklady, jak prakticky dané pravidlo naplnit (třeba i za pomoci odkazů na jiné weby).

Jestli spolupráce tří řešitelů byla úspěšná ukáže až čas. Osobně věřím v prospěšnost podobného snažení. Na každý pád je třeba, aby měl o základních pravidlech přístupnosti ponětí každý tvůrce webu.