Čas od času se na mě obrátí autor webu, abych mu ohodnotil jeho dílo. Pokud má e-mail hlavu a patu (diskuzí se neúčastním), týká se nekomerčního webu a mám zrovna čas, tak se snažím pomoci. Přiznám se, že to nedělám rád, ale ješitnost a falešný pocit, že dělám něco užitečného, obvykle převáží.

Zásadně přímo nekomentuji vzhled webu. Jednak je to subjektivní záležitost a pak jsou amatérské weby zhusta dílem autora, který není grafik a jeho web se mu líbí. Snažím se zaměřit na přístupnost a použitelnost daného webu. Upozorním jen na ty základní chyby. Chci, aby má odpověď nevyzněla jako kritika, ale souhrn doporučení se stručným vysvětlením, proč je lepší to udělat tak, jak navrhuji. Vycházím z toho, že když se někdo odhodlá napsat e-mail a požádá o kritiku, tak ji snese (i když není psaná v kritickém duchu). Samozřejmě, že se přesvědčím o tom, že žiji v bludu.

Následují dvě reakce. Poděkování nebo rázné odmítnutí. Odporovač snese důvody, proč to má zrovna tak, jak to má a ne tak, jak to navrhuji. Tak proč se ptá? Jakoby mi to nebylo jedno.