Jaká je podpora CSS v současných e-mailových klientech? Na tuto otázku dostanete odpověď po přečtení článku A Guide to CSS Support in Email: 2007 Edition. David Greiner se zaměřil na čtyři webové e-mailové aplikace, pět e-mailových klientů pro MS Windows a čtyři klienty pro Mac OS.

Zastávám názor, že e-mail by měl mít prostou textovou podobu. Takto byl koncipován a takto je nejlépe přenositelný i zobrazitelný. Realita je ale trochu jiná. Většina e-mailových klientů podporuje HTML formát e-mailových zpráv. Spousta uživatelů vyžaduje HTML e-maily bez ohledu na zřejmá rizika. Ale e-mailoví klienti kombinaci HTML a CSS nezvládají.

Hodně špatně jsou na tom s podporou CSS on-line e-mailoví klienti. Kraluje stará verze mailu od Yahoo!. Desktopové aplikace pro práci s e-maily na tom překvapivě nejsou lépe. Snad s výjimkou perfektního Thunderbirdu a Mac Mailu. Úplně propadla Eudora a Lotus Notes.

A Guide to CSS Support in Email: 2007 Edition je dobrým zdrojem pro všechny, kteří se vydají na tenký led tvorby šablon HTML e-mailů. Přehledné tabulky se seznamem podpory CSS selektorů a vlastností stojí za pozornost.