Jmenuji se Jiří Bureš (to mnozí z vás ví). Nerad dělám zbytečnou práci. Proto taky právě teď čtete tento text. Odpoledne jsem asi hodinu hledal pro svého syna původ a význam našeho společného příjmení. A protože jsem význam příjmení Bureš neznal a zdůvodnění, že se jedná o patvar budoucího času druhé osoby jednotného čísla slovesa být, jsem rázně odmítl, jsem zasedl k webovému prohlížeči a nastartoval Google.

První odkliknutý výsledek výrazu význam příjmení Bureš mě sice dobře naladil, ale věta tolik tedy o příjmení Mašek a příště se už mohou těšit na přečtení ti, kterým bylo dáno do vínku po rodičích příjmení Bureš mě zase odladila. Paní učitelka jistě nepočká na zveřejnění pokračování.

A tak jsem klepal na další výsledky vyhledávání. Zkoušel nové výrazy s Burešem i bez něj. Proklikával se často zmatenou navigací a nefunkčními moderními weby. Všechno marné. Naštěstí jsou tady staré a nemoderní weby, které obsahují kvalitní informace. Přes stránku Příjmení na internetu jsem se dostal na letité stránky Czech Surnames a Frequent Czech Surnames – rank 20 – 100. Tam se z příjmení Bureš vylouplo jméno Burian respektive Burjan. Tak a teď už konečně dostávám k vysvětlení původu příjmení Bureš.

Odkud je Bureš

Příjmení Bureš patří mezi příjmení, která pochází z biblických, staroslovanských nebo staročeských rodných nebo křestních jmen. V případě příjmení Bureš se jednalo o nahrazení části jména koncovkou š. Bur-ian se změnil na Bureš. Burian nebo Burjan je staročeské jméno, které vychází ze spojení burja Jan nebo búrný Jan, což znamená bouřící Jan.

A jakou to má souvislost s webem?

Jak souvisí původ příjmení Bureš s webem a tímto obvyklým obsahem tohoto blogu? Část jste si už mohli přečíst. A jaké jsou další příčiny nedohledatelnosti informací? Hodně informací se neustále opakuje. Zanáší se do nich chyby přepisem. Kvalitních informací je velmi málo (viz třeba rozsah Wikipedie převedený do klasické knihovny) a často jsou nedohledatelné. Weby nejsou ideálně navržené. Texty nejsou dobře napsané. Jejich autoři necitují a neodkazují na zdroje. Lidé hledají jiné výrazy než použil autor textu.

Ale kdo chce, ten najde třeba i původ svého příjmení. Mimochodem znáte původ svého příjmení? Zdraví vás Zemědělec Bouřící Jan.