Lightbox 2 je určen k efektnímu zobrazování obrázků. Lightbox pracuje tak, že po klepnutí na náhledový obrázek se obrázek otevře ve větším rozlišení (viz příklady). Funkce Lightboxu závisí na JavaScriptu. V tomto článku najdete návod, jak uvést Lightbox 2 na webové stránce do provozu. Článek je určen začátečníkům bez znalosti angličtiny a čerpá z mé zkušenosti s instalací Lightboxu a podrobného návodu na stránkách autora. Smyslem článku není rozpoutat diskusi o smysluplnosti používání, přístupnosti nebo použitelnosti Lightboxu. Také je mi jasné, že o Lightboxu psali jiní, jinde, dříve a lépe.

Autor Ligtboxu Lokesh Dhakar nabízí zdarma ke stažení zazipovaný Lightbox 2 (ten stáhněte na počítač a rozbalte na vhodné místo). V archivu je vše potřebné pro uvedení Lightboxu do chodu. Postup je následující:

  1. Do hlavičky webové stránky (mezi tagy ) vložte kód:
  2. Do hlavičky vložte odkaz na stylopis (kód ze souboru lightbox.css můžete přidat do vašeho stylopisu):
  3. Do složky images nakopírujte obrázky ze stejnojmenné složky v zipu. Podobně musíte do stejnojmenných složek uložit skripty a css soubor.
  4. Do kódu odkazu (nebo obrázku apod.) vložte atribut rel="lightbox". Např. image #1

Pokud kopírujete obrázky nebo další soubory z instalace Lightboxu, dejte si pozor, abyste nepřepsali existující soubory. Obecné pojmenování některých souborů je jedna z nevýhod Lightboxu. Jména souborů a cestu k nim samozřejmě můžete změnit. Ale nesmíte to zapomenout udělat důsledně na všech správných místech.

Protože je Lightbox 2 psaný pro anglicky mluvící, doporučuji ve vhodném grafickém editoru počeštit obrázky obsahující anglické texty (closelabel.gif případně také nextlabel.gif a prevlabel.gif).

A jedna rada na závěr. Pokud nemusíte, tak Lightbox radši nepoužívejte.