Krátké povídání o Microsoft Expression Web 2 Beta mělo být původně povídáním dlouhým. Budu ale stručný. Nerad bych totiž s popisem tohoto nástroje pro tvorbu webů skončil dřív, než bych začal. Ještě teď mi leží na disku rozepsaná několikadílná recenze předchozí verze MS Expression Web.

Microsoft na nás v těchto dnech vychrlil hned několik testovacích verzí svých produktů určených pro web (mimo zmiňovaný MSEW2 třeba ještě Internet Explorer 8 Beta 1 a Silverlight 2). Stahovat nový MSEW 2 Beta můžete na stránce Expression Web 2 Beta Download (195 MB). Před tím byste ale měli mít nainstalovaný MS .NET Framework 3.5 na MS Windows XP SP2 nebo Windows Vista (viz požadavky na systém).

Jedna důležitá věc na úvod. Expirace této plně funkční veze Microsoft Expression Web 2 Beta je nastavena na 1. 7. 2008.

Instalace

Instalace je docela hladká. Instalátor se neptá skoro na nic (ani kam se bude instalovat) a za pár minut je Expression Web 2 nainstalován. Už si nevzpomínám na instalaci předchozí verze MSEW, ale myslím, že Microsoft změnil dvě zásadní věci: vzhled tlačítek a ukazatelů průběhu a po ukončení nějaké akce rozpohyboval obrázek v levém horním rohu okna instalátoru:

Instalátor

Program se mi nainstaloval do složky, kde byl před tím instalován MSEW (1). Instalace zabrala nějakých 110 MB přímo v této složce (co jinde, nevím).

První spuštění MSEW 2

Po prvním spuštění jsou patrné dvě viditelné novinky oproti předchozí verzi aplikace Expression Web: temné uživatelské rozhraní (znáte třeba z Lightrooomu a TV reklamy) a nová ikona:

GUI

Rozhraní Expression Web a Expression Web 2

Hlavní položky menu jsou u obou verzí MSEW stejné. Uživatelské rozhraní první verze MS Expression Web mám hodně přestavené, takže další změny nemůžu posoudit.

V editoru kódu jsou podtrženy adresy odkazů a názvy tříd a id stylů. Pokud na odkaz klepnete levým tlačítkem myši za držení klávesy Ctrl, otevře se cílová stránka nebo CSS soubor s vyznačeným kódem.

V betaverzi jsem narazil na jednu nepříjemnost a to když jsem při otevírání stránek na jednom z mých webu v okně Desing neviděl text. Ten se ukázal až po klepnutí myši do oblasti s textem. Chyba se vyskytuje náhodně.

Z předchozí verze přetrvává chyba, kdy se na některých stránkách v panelu Design layout roztáhne za okraj po klepnutí myší na danou stránku (stává se to u jednoho webu s tabulkovým designem nastaveným na 100% šířku). Polovina stránky pak není vidět (FrontPage tímto neduhem netrpěl). Naštěstí jsem nenarazil na chybu první verze MSEW, kdy se pozicované prvky na stránce při psaní a přesunech kurzoru různě poskakovaly uvnitř nadřazeného prvku. Dost to rušilo. Z předchozí verze MSEW se také táhne divné řazení souborů v panelu Folder List – položky defaultně nejsou řazeny abecedně, ale některé naposledy otevřené soubory jsou na začátku seznamu. Já to řeším tak, že zavřu a otevřu kořenovou složku webu.

Další nepříjemností je, že Microsoft přistoupil k asociování typů souborů po svém. Prostě si uzurpoval přípony, které uznal za vhodné. Napadá mě pár způsobů, jak to pojmout lépe.

Novinky v Expression Web 2

Na závěr přidám některé z novinek Microsoft Expression Web 2 Beta:

  • Podpora PHP (konečně).
  • Silverlight 1.0.
  • Zlepšená práce s Flash a Windows Media.
  • Podpora souborů Photoshopu – import .psd souborů, výběr vrstev atp.
  • ASP.NET AJAX.
  • Vylepšení FTP.
  • Vylepšení podpory CSS.
  • Podpora IE7.

Komentáře na téma který editor je nejlepší a kdo je či není opravdový profík prosím nepište.