Internet Explorer 8 přichází s novou funkčností nazvanou Web Slice. Pomocí Web Slice můžete kontrolovat změny na webových stránkách bez toho, abyste na dané stránky v prohlížeči šli. Stačí, abyste měli IE8 nebo nainstalovaný doplněk do svého prohlížeče a stránka musí být pro Web Slice připravena.

Podrobnější informace najdete v článku Subscribing to Content with Web Slices.

Co je Web Slice

Autor stránky vyznačí oblast, která může být webovým prohlížečem automaticky kontrolována. Abyste zjistili, jestli se tato část stránky změnila, nemusíte na stránku přejít. Stačí, když v prohlížeči použijete nástroj, který si vyznačenou část stránky přečte a zobrazí náhled na tento obsah. IE8 zobrazuje Web Slice v panelu Oblíbené položky.

Zelená ikona

Oficiální ikona Web Slice

Web Slice na conBLOGu

Minulý týden jsem nasadil Web Slice tady na conBLOG. Na titulní stránce conBLOGu je vyznačen nejnovější spot. Pokud máte IE8 nebo Firefox s příslušným rozšířením (viz dále) můžete zkusit najet myší na nejnovější spot. Připomínám, že musíte být na titulní stránce conBLOGu.

Jak vyrobit Web Slice?

Když se podíváte do zdrojového kódu titulní stránky conBLOGu, uvidíte, že nejnovější (první) spot na stránce má mírně rozšířený kód:

  1. Spot je obalen do značky div s třídou hslice a id="cb".
  2. Nadpis spotu má přidělenou třídu entry-title.
  3. Obsah spotu má třídu entry-content.

Na podrobný popis Web Slice se můžete podívat třeba na stránku Web Slice Format Specification – Version 0.9.

Web Slice a Firefox

Web Slice je poměrně jednoduchá specifikace. Proto by neměl být problém ji zavést do dalších webových prohlížečů nebo aplikací. Ve Firefoxu můžete vyzkoušet rozšíření WebChunks (právě teď ve verzi 0.20).

Já jsem WebChunks nainstaloval do svého Firefoxu. Když najedu myší na Web Slice na stránce, oblast se spořádaně orámuje a ukáže se ikona. Když na ikonu klepnu myší, zobrazí se dialog pro „předplacení“ zdroje. Zdroj se zobrazí v liště WebChunks toolbar. Až potud je vše OK. Když ale otevřu na liště příslušný zdroj, zobrazí se symbol pro načítání a pak se mi zobrazí jenom prázdné okénko v případě conBLOGu rozsypaná čeština. Zkoušel jsem taky Web Slice ze Živě.cz, ale výsledkem je stejný prázdné okénko rozšíření. Uvidím, jak se pochlapí další verze WebChunks.

Screenshot

Prázdné Pomatené okénko WebChunks

Protože nemám nainstalovaný IE8 tak nevím, jestli se můj Web Slice chová tak, jak by měl. Jestli máte možnost ověřit funkčnost Web Slice na conBLOGu, dejte mi vědět do komentářů.