Znáte Zlatý erb? Měla by to být soutěž o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. Protože jsem letos měl ve Zlatém erbu své želízko v ohni, napadlo mě, že se podělím s pozitivy, které „mému“ obecnímu webu soutěž přinesla. Přestože téma Zlatého erbu přímo vybízí k břitké kritice, dnes ji ode mě nečekejte. Abych dodržel soulad nadpisu s obsahem spotu, nasadím krutou autocenzuru.

V loňském roce jsem ve spolupráci s lidmi z obecního úřadu nedaleké obce dokončil redesign původního obecního webu. Změnil jsme vzhled, mírně jsme upravili strukturu, opravili a doplnili obsah a přidali nové funkce. Web jsme dali na samostatnou doménu. Proč se tedy nepřihlásit do Zlatého erbu a nepopasovat se s nejlepšími? Zpětná vazba není nikdy na škodu. A na webu je pořád práce jak na stodole.

Nejzřetelnějším dopadem podané přihlášky do Zlatého erbu bylo zvýšení aktivity při správě a tvorbě stále ještě syrového obecního webu. Kdo někdy zažil ISO audit, ví, co se před ním začne dít. Všichni zainteresování na správě obecního webu zpřísnili svůj pohled na stávající obsah. Obsah byl podroben pečlivé kontrole. Především co se týká věcné správnosti. Protože jsem nebyl schopen plně posoudit správnost zveřejněných informací, tak jsem se zaměřil na konfrontaci webu s propozicemi soutěže Zlatý erb. Dvě Skype seance mezi mnou a panem místostarostou s okamžitou opravou chyb byly dělné a co se týká výsledku povznášející.

Účast na krajském kole Zlatého erbu (ano, do celostátního jsme se nedostali) webový tým také přiměla k rychlejšímu dokončení plánovaných (ale odkládaných) vylepšení obecního webu. Z tohoto pohledu byl Zlatý erb pro nás tvůrce obecního webu určitě velmi inspirativní.

Jsem docela zvědavý na zveřejnění hodnocení porotců Zlatého erbu. Pokud se podíváte na minulé ročníky, možná zjistíte proč. Jednak doufám, že z nich získám očekávanou zpětnou vazbu a téměř jistě obdržím spoustu námětů na další spot na téma Zlatý erb. Ale třeba mi veškerou munici vystřílíte v komentářích.