Nový Windows Internet Explorer 8 je konečně tady. Nově napsané renderovací jádro lépe vykresluje stránky a více podpořuje standardy. Dneska ale nebudu chválit. Chci napsat pár kritických zjištění o novém webovém prohlížeči od Microsoftu.

Prázdné místo v definicích

Moderní prohlížeče jsou jednotné ve způsobu vykreslování prázdných (X)HTML elementů dt a dd (tzn. když ve zmíněných značkách není nic uvedeno). Prohlížeče je nevykreslí:

Screenshot v IE7

Definiční seznam vykreslený v IE7

Vidíte, že seznam je v IE7 celistvý. Přitom ve zdrojovém kódu jsou mezi třetí a poslední položkou prázdné elementy dt a dd. Internet Explorer 8 zobrazí toto:

Screenshot v IE8

Definiční seznam vykreslený v IE8

Je to dobře, nebo špatně? Prozraďte mi svůj názor v komentářích.

Poznámka: Přepnutím do tzv. kompatibilního zobrazení IE8 vykreslí stránku stejně jako ostatní prohlížeče.

Divné záložky

Záložky, karty, panely a kdo ví, jak se tomu vlastně ještě říká, jsem používal dlouho před tím, než je Microsoft do svého prohlížeče implementoval. Proto jsem si zvykl na určitý způsob jejich používání. V IE8 jsou podle mého názoru záložky pořád hodně nedotažené. Vadí mi především tyto věci:

  • Neaktivní záložky musím v IE8 zavírat dvojím kliknutím. Na neaktivních záložkách není zobrazen křížek pro zavření záložky. Prvním kliknutím musím aktivovat záložku a pak ji teprve můžu zavřít.
  • Po Ctrl+T (otevření nové záložky) okamžitě naskočí ouško nové záložky, ale v okně je přitom dost dlouho zobrazen obsah poslední aktivní záložky.
  • Maxthonu jsem si zvykl na možnost vymazat obsah poslední otevřené záložky jejím zavřením. Maxthon vymaže obsah záložky, přitom nezavře prohlížeč (to se mi nelíbí na Chrome) a nechá jej s jedinou otevřenou prázdnou záložkou. Není to sice zásadní chování, ale mně vyhovuje.
  • Asi úplně nejvíc mi vadí podivné přepínání mezi načítanými záložkami. Prohlížeč jako by byl hodně opožděný a při přepnutí na další záložku problikává na nové záložce obsah předchozí záložky. Při přepnutí na novou záložku se přitom v adresním řádku nezobrazuje adresa zadaná pro tuto záložku, ale text about:Tabs. Vypadá to jako by adresa vůbec nebyla zadaná (přitom se už načítá její obsah). Zadaná adresa je zobrazena pouze na stavovém řádku. Při načítání rychlých stránek si toho ani nevšimnete, ale pokud je rychlost velmi malá, nevíte, co se do záložky načítá.

Překladatelský Babylon

Překladatelé nápovědy k IE8 se s překladem nemazali. Docela náhodou jsem si otevřel nápovědu k záložkám (dlooouhý odkaz je dole na stránce about:Tabs). Stránka Prohlížení na záložkách, nejčastější dotazy začíná větou Zde jsou odpovědi na některé běžné otázky o procházení na kartách. Následují rozklikávací podkapitoly, kde se to slovem karta jenom hemží. Vysvětlující text přitom zase mluví o záložkách. Čert se v tom vyznej.