Zhruba po roce vydal Microsoft novou verzi svého nástroje pro tvorbu webových stránek Microsoft Expression Web 3. Spolu s MSEW byla vydána celá® rodina® dalších „Expression“ programů.

Microsoft Expression Web 3

Když jsem loni na MDŽ psal o tom, že vyšel MS Expression Web 2 Beta, tak jsem byl ke druhé verzi dost kritický. Abych se letos neopakoval, tak budu jen kritický. Chybu by ale udělal ten, kdo by na základě mé kritiky usoudil, že je Expression Web 3 špatný program na tvorbu webů. Jenom není dokonalý a mnohé novinky mi přijdou tak trochu „z nucu“.

Z mnoha zásadních změn musím na prvním místě uvést opět nový splash screen, který je orientován na výšku(!) a má zaoblené rožky. To zaoblení je zásadní, protože je na něm vidět, že vývojáři v Microsoftu nespí a reagují na moderní trendy. A taky jenom nekloužou po povrchu, protože zaoblení je vidět na každém kroku. Posuďte sami: zaobleno je menu, rozbalovací seznamy, panely nástrojů, ouška záložek a dokonce i stavový řádek. Prostě kůl.

Srovnání první a třetí verze MSEW

GUI první a třetí verze (vpravo) MSEW

Na obrázku vidíte módně tmavé křiklavé uživatelské rozhraní (nepodařilo se mi najít, kde jej vypnout). Potěší především horší čitelnost textů rozbalovacího seznamu (snížením kontrastu textu a pozadí a špatným vykreslením některých znaků), zbytnění některých prvků GUI (ubírá pracovní prostor) a divně zelené vyznačení bloků textu a vybraných položek menu. Naštěstí nebyli vývojáři důslední a tak jsou třeba dialogová okna vykreslována standardně.

Co je nového

Vedle výše zmíněných zásadních novinek web Microsoftu píše o těchto věcech:

  • SuperPreview zobrazuje webovou stránku tak, jak ji vykreslí různé prohlížeče (na mém PC nabízí FF3, FF3.5, IE6, IE8 a IE8 degradovaný na IE7).
  • Snapshot Preview zobrazuje stránku tak, jak bude vykreslena (užitečné např. pro ASP nebo PHP stránky). Zatím jsem neměl čas otestovat.
  • Vylepšené FTP umí paralelní přenos i na více serverů a to i v režimu FTPS a SFTP.
  • Podpora Silverlight.
  • Podpora IE8.

Za kolik a pro koho

Plná verze MS Expression Web 3 stojí 149 USD (upgrade je za 79 doláčů). Na počítači (min. 1 GHz procesor, 1 GB RAM, HDD 1,5 GB) musíte mít WinXP SP2, Visty nebo Win7.

Zkušební 60denní verze je ke stažení na stránkách Microsoftu a má necelých 123 MB.

Vyplatí se upgrade?

Pro mě se upgradovat z první verze MSEW jistě nevyplatí. To by musel Microsoft dovolit zrušit skinování a konečně opravit chybu, kdy nelze vybrat blok textu mezi textovým kurzorem a pozicí ukazatele myši (když stisknu Shift, tak se ukazatel myši změní na kříž a tím jsem dovybíral).

Naštěstí si už po instalaci Expression Web neuzurpuje asociace php souborů a zdá se mi, že v režimu Design vykresluje obsah stránky lépe.