Několik týdnů používám „nové“ Lotus Notes 8.5. Oproti předchozím verzím je osmičková verze obrovský skok vpřed. Abych parafrázoval Armstronga, nové Lotus Notes jsou malý krok pro mailové klienty, ale obrovský skok pro Lotus Notes. Přesto vývojáři dostáli své pověsti a v nových Notesech je pořád hodně školáckých chyb. Tady je jedna na téma nekonzistence uživatelského rozhraní (najděte dva rozdíly):

Tlačítka

Levá horní část dvou dialogů výstrah

Na obrázku je výřez dvou výstražných dialogů. Tlačítka vlevo jsou z dialogu Výstraha, který upozorňuje na blížící se akce v kalendáři. Druhý sloupec tlačítek je pak z dialogu Promeškané výstrahy. Přehození tlačítek Hotovo a Odložit je velmi nepříjemné. Stačí na chvilku povolit v pozornosti a nevyřízené záležitosti pošlete do propadliště dějin.

Vývojáři v nové verzi Lotus Notes opravili starou chybu klienta, kdy bylo tlačítko Hotovo nejen na prvním místě, ale navíc bylo výchozí (teď je výchozí bezpečnější volba Odložit). Mělo to dva nepříjemné dopady. Platí pravidlo, že nebezpečná volba nemá být nikdy výchozí. Nebezpečí spočívá v tom, že touto výchozí volbou starých Notesů zrušíte připomenutí události. A nemusíte to udělat vědomě. Notesy totiž mají připomínací dialog systémově modální. Tzn. že vyskočí nad všechna okna a převezme fokus. Pokud zrovna píšete na klávesnici, tak dialog (nebo více dialogů) snadno pošlete na věčnost. Výhodu to má snad jen tu, že nějakou dobu žijete v blahé nevědomosti z promeškaných akcí.

Vývojáři Lotus Notes naneštěstí nedotáhli opravu do všech dialogů stejného druhu. Promeškané výstrahy mají tlačítka „postaru“ a odlišně od dialogu pro výstrahu. Výsledkem je, že jedním klikem občas odstřelíte na věčnost hned několik připomenutí najednou. Snad v některé z dalších verzí opraví i tuto nekonzistenci.

Na závěr dvě poznámky. Ta první je mimo téma, i když souvisí s dialogy pro upozornění na kalendářové události. Nevím, jestli něco nedělám špatně, ale nemůžu donutit Notesy, aby připomínaly i v dalších dnech. Dám odložit událost třeba o hodinu, vypnu počítač a na druhý den už není po připomenutí ani památky. Je to velice nepříjemné a nutí mě to přesouvat položky v kalendáři na další dny. No a ta druhá poznámka se týká noteshujerů, kteří budou mít silné puzení vkládat komentáře ve smyslu Notesy jsou platforma, takže mohou mít doprasené uživatelské rozhraní. Ovládněte se prosím, obojí je mi známo.