Rok se s rokem sešel a já opět procházím výsledky krajského kola soutěže Zlatý erb. Protože jsme za poslední rok zapracovali na vzhledu i obsahu našeho obecního webu, tak jsme si logicky v jednotlivých podkategoriích relativně polepšili i pohoršili.

Abych měl nějaký fárplán (chcete-li roudmapu), tak si musím sepsat náměty na vylepšení stávajícího webu. A rovnou je fiknu sem. Jednak ten papír, ze kterého to budu opisovat, někam založím a příště už nenajdu. Jednak by byla škoda se nepodělit se svými zjištěními. V každé hodnotící podkategorii jsem navštívil dva/tři nejlépe hodnocené weby a podíval se na příslušné vlastnosti, kterými se liší od toho „mého“ webu.

Následují hlavní postřehy, které bych měl zapracovat do obecního webu, aby uspěl v příštím ročníku Zlatého erbu:

Když navigace, tak pořádná!
Mapa webu patří na každou stránku obecního webu. Úplná sada odkazů musí být v levém i pravém sloupci trojsloupcového layoutu. Hodně textu = bohatý obsah.
Plnotučné texty odkazů v navigaci
Položky menu musí být výstižné (=dlouhé). Z toho plynoucím příznivým efektem jsou několikařádkové položky menu, na kterých libě spočine zrak návštěvníka. Větší plocha odkazu přitáhne oko. Porotce vidí pořádný obsah.
Živé fotografie
V záhlaví stránky oficiálního webu každé obce, by vedle příslušného objemu textu (stručná historie obce se obzvlášť cení) by neměla chybět panoramatická fotografie obce. Zbytek prostoru by měly vyplnit pohyblivé nebo aspoň měnící se fotografie z obce. Hlavička se příjemně oživí. Pohyb zaujme.
Ikonky na weby
V navigačních sloupcích nesmí chybět barevně i velikostí nesladěné ikony na státní weby, krajské weby, regionální agentury, místní klub, zde propíranou soutěž a „hýbací“ reklama.
Plnohodnotná titulka
Úvodní stránka webu musí obsahovat všechny opravdu důležité informace. Důležitá je přitom většina webu. Uvést odkazy na hlavní sekce, aktuální informace nebo stručně vystihnout účel webu nestačí.

Místo očistného závěru přiznávám, že jsem smazal pozitivní i negativní verzi závěru. Byly ještě pitomější, než výše uvedený ironický text. Takže nejste o nic ochuzeni. A já jsem si oba opravdu užitečné tipy na vylepšení webu poznamenal.