Kde koupit Kindle (na Amazonu), kolik Kindle stojí ($139), jak zaplatit Kindle (třeba platební kartou), kolik stojí doručení Kindle ($20), jak rychle Kindle dorazí (za pár dnů) atp. se dočtete všude možně. To je pořád Kindle sem, Kindle tam, ale Rony se ptá, jestli jestli recenzenti čtečky na Kindle vůbec něco čtou. Kdo ví?

Je to na pytel, pane stavitel

Jak se na Kindle (špatně) čte, nejlépe zjistíte na diskusních fórech od arciteoretiků používání čteček e-knih. Jednou z příčin takových názorů je, že se jim na čtečku za tři tisícovky z kapesného šetří těžko. Procházením diskusí na téma Kindle zjistíte, že Kindle není cítit po zpuchřelém papíru a tiskařské černi, oproti knize se ve čtečce hůře orientuje, displej není papír, bába není sníh atd. To je všechno pravda, ale nic to nevypovídá o tom, jestli je možné na Kindle číst. Z vlastní zkušenosti říkám – jde to.

E-ink samozřejmě není kvalitní superbílý papír (nechme stranou, jak strašně se čte taková kniha na přímém slunci). Přesto je displej Kindle 3 to nejlepší, co jsem zatím pro daný účel(!) viděl. A že jsem toho viděl málo ;-). Ale dost na to, abych měl srovnání. Přečetl jsem tisíce knih a časopisů, haldy dokumentů na obrazovce počítače a pár knížek na telefonu HTC. A musím napsat, že čtení na Kindle 3 je velmi dobré.

Jak se Kindle drží

Tenký a lehký Kindle se docela dobře drží (opřenou o solar plexus stačí čtečku lehce podpírat dvěma prsty na tlačítku pro listování). Na stole leží a ani se nehne (knížky mají tendenci se samovolně zavírat). Otáčení stránek (na videu vypadá probliknutí negativu docela strašidelně) je rychlejší, než otočit stránku v knize (takové čtení na telefonu je spíš závod v otáčení pidistránek).

Čteme

Displej Kindlu je kvalitní, pozorovací úhly jsou skvělé, písmenka jsou jako natištěná. Dva kolegové, kterým jsem Kindle nezávisle ukazoval, chtěli odlepovat „nálepku“ z obrazovky. Číst se dá nejen na přímém slunci, ale také při minimálním osvětlení a samozřejmě „mezi tím“. I když bodové světlo nebo silně kontrastní osvětlení udělá své (ale lesklý papír v podobných případech taky není ideální). Čtení na LCD ve tmě mě, i při staženém osvětlení displeje telefonu HTC, rychle unavilo. A číst na displeji PC nebo notebooku je ještě horší (nejen kvůli několika kilům položeným na břiše navíc).

Velikost displeje Kindlu je dostačující. Záleží na nastavené velikosti a druhu písma, okrajích atp., ale nějakých plus mínus padesát znaků na řádku pro pohodlné čtení stačí (taková Ikarie, co si vzpomínám, měla sloupce ještě užší). Komu by to bylo málo, může zmenšit písmo nebo vybrat užší řez písma. Nebo je možné otočit text do některého ze čtyřech směrů (za cenu nižšího pohodlí při listování, protože se listovací tlačítka přesunou na dolní a horní hranu čtečky). Kontrast textu i tvar písmen je dobrý.

Na ptáky je krátký

Výše napsané samozřejmě platí pro čtení souvislých textů. Romány, novely, povídky, tak přesně na tento typ literatury je Kindle jako dělaný. Zapomeňte na atlasy ptactva plné fotek a kreseb. Nebo na návody, ve kterých musíte listovat sem a tam. Takové „čtení“ si na Kindle nedovedu dost dobře představit.

Stejné je to s PDF dokumenty. Na Kindle se PDF zobrazí, ale většina PDF je uzpůsobena čtení na monitoru nebo pro tisk. Takže ve čtečce vidíte pididokument. Kidle má sice lupu, ale prý si po otočení stránky Kindle neumí zapamatovat nastavení lupy (neověřoval jsem). Kindle je přece „jenom“ čtečka e-booků.

Horst Fuchs doporučuje Kindle

Když jsme do rodiny pořizovali Kindle, tak vedle čtení beletrie jsme uvažovali ještě o jednom využití. Manželka by Kindle ráda využila coby náhradu za papírové podklady přednášejícího. Jestli to nastane, zkusím ji přemluvit k sepsání svých postřehů.

A na závěr text jako vystřižený z televizního telešopingu. Čtení na Kindle mi po mnoha letech, kdy jsem nevzal knižní beletrii do rukou, vrátilo chuť do čtení.