Web Panoramio asi znáte. Můžete na něj nahrávat fotky s určeným místem pořízení. Vybrané fotky se zobrazují třeba na Google Maps nebo v Google Earth. Včera bylo zveřejněno oficiální oznámení, že Panoramio spouští skupiny.

Skupiny na Panoramiu slouží k seskupování fotek s podobným tématem (Česká republika, odrazy atd.). Každá skupina má své členy, kteří mohou uvnitř skupiny mezi sebou diskutovat o společných tématech.

Fotky ve skupině nejsou omezené na fotografie přijaté do Google Earth. Mohou tedy obsahovat také fotografie, které odporují pravidlům Panoramia. Každá skupina má ale svá pravidla, daná vlastníkem skupiny, na která dohlíží moderátoři určení vlastníkem z řad členů (musí mít upgradovaný účet). Fotografie ve skupinách si mohou prohlížet všichni návštěvníci webu Panoramio. Přidávat fotky a diskutovat mohou pouze členové daných skupin.

Panoramio nijak přísně neurčuje pravidla pro fungování skupin. Snaží se dát uživatelům prostor pro vlastní kreativitu (viz nápověda ke skupinám). To samozřejmě může způsobit problémy. Třeba tím, že vznikají duplicitní skupiny. Ale zatím to vypadá, že klady převažují.