Nadpis měl možná znít Proč si nyní nekoupit Xtreamer SW2, ale kdo ví, jestli to slůvko nyní bude někdy mít opodstatnění. Pevně doufám, že ano. Xtreamer SideWinder2 je totiž řádně nedotažený výrobek. A na vině je především odfláknutý firmware (momentálně ve verzi 3.0.7).

Několik měsíců jsem více než spokojeným uživatelem první verze multimediálního přehrávače Xtreamer. Přístroj za necelé tři tisíce umí přesně to, co po něm chci. Přehrává velké množství formátů video souborů, které lze do přístroje snadno nahrát z počítače, umí české titulky a neseká se. Jediné, co mi na Xtreameru vadí, jsou malé a špatně čitelné texty v UI a občasný hlučný start.

Proč SideWinder2?

Proto když jsem vybíral druhý přehrávač do domácnosti, padla jasná volba. Zvolím osvědčenou značku a vylepšený Xtreamer SideWinder2, který má výrazně vylepšený HW, lepší parametry, novou generaci firmware.

Xtreamer SW2 – šlápnutí vedle

Že jsem koupí Xtreameru SW2 udělal chybu, se ukázalo po několika minutách od oživení přehrávače. Po pomalém startu Xtreamer naběhl do nového firmware 3.0.6. Písmenka v GUI byla ještě menší a hůře čitelná oproti předchozí verzi, ovládání bylo pomalé a tím pádem nepřesné. Nepomohl ani okamžitý upgrade na firmware 3.0.7 s restartem do továrního nastavení.

Abych nezdržoval, přejdu rovnou k důvodům, proč si nový Xtreamer SW2 nekoupit:

Pomalé GUI
Na novém Xtreameru SW2 je nový firmware třetí generace. Velmi pomalý firmware třetí generace, abych byl přesný. Přepínání mezi položkami je pomalé, kvůli tomu občas kurzor přeskočí o dvě položky, nebo z OK přeskočí přes zrušit zpět na OK. Tohle je prostě zlé.
Špatně čitelné fonty GUI
Přemýšlím o vývojářích, kteří sedí před svými 27″ monitory a ze vzdálenosti 30 cm se kochají, jak to krásně kreslí. V běžném obýváku na běžném televizoru (nedej bože CRT) vidíte pouze malé slité písmo, které luštíte jen díky notné dávce představivosti. Přitom místa je i na obrazovce televizoru 4:3 s prominutím pět prdelí. Fonty by klidně mohly být skoro dvojnásobně veliké.
K čitelnosti nepřispívá ani nové cool pozadí. Bílé a světle modré pidipísmo je na rušivém malovaném modrém pozadí pozadí skoro nečitelné.
Nezapamatuje si nastavení titulků
Tohle mě opravdu vytáčí. Nastavíte si, že chcete automaticky použít titulky stejného názvu, jako má přehrávaný videosoubor. Nastavení se použije pouze jednou pro právě přehrávaný titul. Při dalším přehráváním se titulky nezobrazují, protože si přístroj nastavení jednoduše nezapamatuje.
Zdlouhavé spouštění filmů
Spuštění stejného filmu na Xtreameru SW2 je oproti první generaci přístroje o více než 50 % pomalejší.
Během spouštění se na obrazovce mohou vystřídat až tři různé ikony (stop, loading, play). Asi aby se divák nenudil a neodešel od televize.
Neudrží nastavení sítě
Zhruba při každém druhém startu přístroj zapomene parametry nastavení sítě (volba FIX UP). Proto divákovi nezbývá nic jiného, než zvednout svou tlustou „…“, jít ke Xtreameru a za běhu vytáhnout síťový kabel a znovu jej zasunout, kam patří. U některých nábytkových sestav je to v pravdě ekvilibristický kousek.
Nedotažený překlad
Český překlad je zatím znatelně děravý. V textech se zhusta objevují anglické texty, formát datumu je také EN.
Složkám chybí [..]
Ze seznamu souborů zmizela položka .. a není tak možné přejít o úroveň výš pomocí kurzorových šipek. Velmi nešikovné.
Pomalý start
Má první verze Xtreameru nastartuje za čtvrt minuty. Vylepšený a papírově výkonnější Xtreamer SW2 startuje skoro minutu.
Nekonzistentní ovládání
Např. tlačítko Home skočí na jinou obrazovku, než je úvodní GUI. Na podobné funkce se používají různá tlačítka na dálkovém ovladači (např. otázku, kdy použít MENU a kdy FUNC jsem ještě plně nevstřebal).
Občas zmizí harddisk
Asi dvakrát mi z nabídky zmizela položka HDD. A bez interního harddisku si filmy uložené na interním harddisku věru nepřehrajete. Naštěstí pomohlo ono obligátní „nastoupit – vystoupit“.
Ztráta signálu při startu
Během startu (zhruba po 25 sekundách, kdy už první Xtreamer žil) signál Xtreameru SW2 zmizí a dalších 25 s zíráte na černou obrazovku.

Snažím se uvěřit, že výrobce přístroje Xtreamer SideWinder2 šlápne do pedálů a rychle opraví chyby. Beta verze 3.0.8 ale zatím moc optimismu nepřináší. Chyby prý nejsou opravené a přístroj je ještě pomalejší. Ale snad je to tou betou.

Na závěr ještě přidám jeden citát z oficiálního diskusního fóra:

How can you let this device go on the market. Its a scam to sell this thing in its present state. I will never buy another xtreamer product. I will also tell all my friends and customers to stay away from your products in the future. SHAME ON YOU!!!!!