Před pár týdny dorazil do kanceláře můj nový pracovní notebook s Windows 8. Jak se mi s ním žije?

Instalace

Instalace MS Windows 8 je zase o něco lepší oproti předchozím verzím MS Windows.

Logo Windows 8

Ale přece jen jsem narazil na jeden problém. Nesmíte mít stejné jméno počítače a uživatele a na to jsem v euforii z nového notebooku zapomněl. Při instalaci se nejprve zadá jméno počítače (s upozorněním, že později jde změnit) a na konci jméno uživatele. Pokud jsou jména stejná, instalace nepokračuje. Jde se vrátit na začátek, ale pole pro jméno počítače není dostupné. Au.

Mobilně, od teď mobilně!

Před mnoha lety udělal Microsoft chybu, když se na mobilní telefony pokusil nekompromisně přenést rozhraní z Windows 3, protože jej lidé přece znají.

Mobil

Teď Microsoft chybu, pod tlakem tabletů a chytrých mobilů, zopakoval v opačném gardu. Přenesením mobilního UI na „velké“ počítače, které si ale musí ponechat svůj desktop. Dvojí prostředí je matoucí.

Zmatek

Zkušeného uživatele matou změny oproti předchozím verzím OS Windows. Nový uživatel (kolik takových je?) je zmaten desktopem a musí se učit i Metru (Modern UI, Start a kdo ví jak ještě). A oba jsou zmateni mixem prvků Windows 95Windows 8 (některá dialogová okna jsou hodně vousatá).

Zmatená uživatelka

Ploché rozhraní je hůře použitelné. Člověk odhaduje na co může kliknout a co je jenom nadpis. Estetika dává na prdel přístupnosti a použitelnosti.

Módní zředění obsahu, kdy je zobrazeno jen minimum informací, v mnoha případech při práci s obsahem pomáhá. Nic se ale nesmí přehánět. Někdy je informací na obrazovce opravdu málo. Microsoft šel v tomto hodně ode zdi ke zdi.

A abych nezapomněl. Označení české klávesnice už není CS, ale CES.

Zhoršení předchozího stavu

Naivní lidé si myslí, že nové rovná se lepší. Ale není to pravda. Bohužel se to potvrzuje také u Windows 8.

Příkladem může být vypnutí systému myší. V případě Windows 7 to byly dva kliky. U Windows 8 se musíte přesunout do některého z pravých rohů obrazovky, počkáte na vyjetí ovládacích tlačítek, přejedete kus na volbu „Nastavení“, pak kliknete na ikonu „Vypnutí“ a z menu vyberete položku „Vypnout“. Lepší?

Počítačový monitor

Mimochodem bavili jste se, že se Windows vypínala tlačítkem Start? Teď se systém vypíná volbou v nastavení počítače.

Utahování šroubů

Windows Vista přinesly kvůli většímu zabezpečení tzv. Řízení uživatelských účtů (UAC). Naštěstí šla tato funkčnost poměrně snadno naklikáním vypnout. Ve Windows 8 UAC nejde z GUI vypnout úplně.

Dialog Řízení uživatelských účtů

Toto nastavení UAC rozhodně nevypne

Zakázat UAC ve Windows znamená upravit politiky systému nebo hrábnout do registrů. Odměnou vám bude, že co by administrátor budete moci pracovat se všemi daty na vlastním disku. A trestem pak nemožnost spouštět Metro aplikace!

Střípky

+ Desktop aplikace jsou kompatibilní s Windows 7.
+ Systém (desktop) je rychlý. Bohužel Metro aplikace jsou často při startu líné.
+ Microsoft se nebrání integrovat služby třetích stran (Facebook, Google…).
+ Instalace síťových tiskáren je snadná.
+ Nový Správce úloh.

– Trojí vyhledávání (Win+Q, Win+F, Win+W).
Esc se v Metru nevyužívá (zatím každý člověk, kterého jsem viděl, klepal na Esc).
– Klávesa Backspace pro návrat většinou nefunguje.
– Po instalaci několika aplikací je na zasviněný Metro/Start docela nehezký pohled.
– Některá nastavení MetroStyle, jiné Windows desktop.
– Ribbon kam se podíváš.
Správce úloh se spouští pomalu.

Jde to, ale dře to

Nové Windows 8 jsou nedotažené. Microsoft byl pod velkým tlakem, když nový operační systém navrhoval a vyvíjel. Na systému je vidět, že byl šitý horkou jehlou. Bude to chtít pár let vývoje, než si všechno sedne. Pokud tedy Microsoft nevsadí na to, že „oni si nějak zvyknou a zapomenou“.