Ke své velké spokojenost používám multimediální přehrávač Xtreamer první generace. Bohužel také vlastním jeho nezvedeného potomka Xtreamer Sidewinder 2, který je velmi pomalý, pravidelně se samovolně restartuje, občas nenajde interní harddisk nebo síť. Výrobce dal od SW2 ruce pryč a vymluvil se na dodavatele chipsetu. Důvodů proč si nekoupit Xtreamer SW2 je hodně. Jak je na tom nová verze přehrávače Xtreamer Sidewinder 3?

Podruhé ve stejné řece

Pohár trpělivosti přetekl o minulém víkendu a pod televizí se objevil nový Xtreamer Sidewinder 3. Za necelé tři tisíce mám přístroj, který se na první pohled neliší od svého nepovedeného předchůdce. Na malé lesklé černé krabičce chybí jen wi-fi anténa a bílý potisk horní strany obsahuje mírně jiné údaje.

Z původního Xtreameru SW2 jsem za pomocí lehkého násilí vysunul harddisk včetně vnější krytky a vše jsem dal do nového Xtreameru SW3. Po připojení k televizi a zapnutí přehrávače SW3 vše šlapalo a obsah disku byl čitelný.

Na původním SW2 mi vadilo hodně věcí. Jak se s nimi výrobce u nového Xtreameru SW3 popasoval?

Dostatečně rychlé GUI
Nový Xtreamer SW3 výrazně zrychlil. Firmware 3.5 je dostatečně rychlý.
Problém vyřešen.
Špatně čitelné fonty GUI
Tady se vývojáři bohužel nepoučili. Seznamy multimediálních souborů jsou ještě jakž takž čitelné, ale zbytek rozhraní je na hranici čitelnosti a hodně textů je téměř nečitelných. Přitom je na obrazovce místa dost. Na Xtreameru SW3 vybaleném z krabice jsem měl firmware 3.5RC7. V něm bylo písmo větší, než v aktuální verzi 3.5RC10.
Kůlového pozadí se vývojáři nevzdali. Bílé a světle modré pidipísmo je na rušivém modře malovaném pozadí skoro nečitelné.
Ve firmware verze 4 je prý možnost použít v rozhraní vlastní TrueType font. Neviděl jsem ale nikde možnost nastavit velikost písma. Přislíbeny byly také skiny. Na ty jsem ale také nenarazil.
Problém trvá.
Titulky se spustí
Titulky v souboru stejného jména, jako má přehrávaný soubor, se konečně automaticky zobrazují při startu videa. Zatím chybí možnost globálního nastavení, zda takto titulky spouštět (v našich zemích to ale takový problém asi není).
Problém vyřešen.
Rychlé spouštění filmů
Xtreamer SW3 spouštění videa zrychlil. Je dokonce kapku rychlejší, než byla první generace tohoto přehrávače. Dvě sekundy jsou docela slušný výkon.
Během spouštění už neuvidíte přehlídku různých ikon (stop, loading, play).
Problém vyřešen.
Připojí se k síti
Xtreamer SW3 si na rozdíl od předchůdce zapamatuje parametry nastavení sítě a při každém spuštění se do sítě připojí.
Problém vyřešen.
Uspokojivý překlad
Český překlad je použitelný. Jen občas se objeví anglické texty.
Problém vyřešen.
Složkám chybí [..]
V seznamu souborů stále chybí položka ... Pro laiky asi nepodstatné. Naštěstí je na dálkovém ovladači konzistentně fungující tlačítko Return.
Problém částečně vyřešen.
Pomalejší start
První verze Xtreameru nastartuje do půl minuty. Xtreamer SW2 startuje více než minutu. Xtreamer SW3 zůstal na půl cesty a plně ovladatelný je za tři čtvrtě minuty.
Problém částečně vyřešen.
Konzistentní ovládání
Tlačítko Home vás vrátí na úvodní obrazovku. Stále se ale na podobné funkce používají různá tlačítka dálkového ovladače (např. otázku, kdy použít MENU a kdy FUNC jsem stále ještě nevstřebal).
Problém částečně vyřešen.
Harddisk nemizí
Připojený interní harddisk se při každém spuštění SW3 najde a je použitelný. Xtreamer už není třeba opakovaně restartovat.
Problém vyřešen.
Signál při startu nemizí
Během startu se na obrazovce pořád něco zobrazuje. Úvodní nápis je hezčí. Následně se zobrazí úvodní obrazovka, kde postupně naskakují informace o systému.
Problém vyřešen.

Jak vidíte, většina podstatných chyb byla opravena. Hlavním nedostatkem tak zůstává špatně čitelné písmo uživatelského rozhraní. Rychlost Xtreameru SW3 se zlepšila:

Časový graf

Srovnání vybraných rychlostních parametrů přehrávačů Xtreamer

Xtreameru SW3 se nebojte

Xtreamer Sidewinder 3 můžu doporučit jako přehrávač všemožných videosouborů. Stejně jako jeho předchůdci nemá Xtreamer SW3 problém přehrát všechny běžné videosoubory. Nejrůznější doplňky beru jako přídavek, kvůli kterému jsem přístroj nekupoval a bez většiny bych se obešel. Proto mi jejich nedotaženost nevadí.

Tento týden vyšel dlouho chystaný firmware verze 4. S jeho nasazením pro jistotu ještě počkám, než vývojáři vychytají chyby.

Souvislosti