On-line RSS čtečka Google Reader skončí 1. 7. 2013. Důvodem je další čistka služeb Google. Uživatelé tak příjdou o užitečnou službu, kterou mohli používat od roku 2005. Jedním z důvodů zrušení Google Readeru je podle všeho upřednostňování Google+ na úkor jiných služeb ze strany Google a klesající popularita RSS. To aspoň tvrdí Google. Otázkou je, kdo za klesající popularitu RSS může? Jestli to nejsou právě firmy jako Google, Facebook a jim podobní, kterým RSS kazí byznys.

Proti zrušení se zvedla vlna odporu. Dokonce se sepisují petice proti zrušení Google Readeru. Nedělám si iluze, že by podobné akce přiměly Google změnit názor. Nakonec stejně budou muset uživatelé Google Readeru zvolit jiné řešení. Je třeba si taky uvědomit, že mnohé aplikace, a nemusí jít o RSS čtečky, nějakým způsobem Google Reader využívají.

Mě se zrušení Google Readeru asi nijak zásadně nedotkne. Dál budu používat starou verzi off-line RSS čtečky FeedDemon. Mimochodem jeho novější verze používají Google Reader pro synchronizaci aplikace mezi více počítači. Autor v souvislosti s koncem Google Readeru oznámil konec vývoje čtečky.

Souvislosti

Posted in RSS