Konečně, ale kdo ví, jak to bude u nás. Waze zatím neumí navigovat v tunelech. Neumí ani simulovat jízdu bez GPS v tunelu. Poloha vozu se zasekne na vjezdu do tunelu a obnoví se až po získání GPS signálu za ústím tunelu.

Waze tunely

The Waze Beacons Program

Už několik měsíců se proslýchalo, že Waze tento problém rozlouskne. Spekulovalo se, jestli vývojáři využijí stávajících schopností telefonů, nebo půjdou úplně jiným směrem. Teď je vše jasné. Waze sáhlo po tzv. Beacons. Konkrétně po zařízení od firmy Bluvision. Jedná se o malé bluetooth zařízení, pomocí kterého bude navigace Waze v tunelech určovat svou polohu. A tady je ten háček.

Waze beacon

Na stěny tunelů je potřeba nalepit do 40 metrů od sebe ve výšce zhruba 4,5 metru vodotěsné zařízení za necelých 30 dolarů, které na vydrží bez napájení 3 – 9 let. Dovedete si představit, jak tuto celkem jednoduchou věc uskutečnit v našem zkorumpovaném státě? Já bohužel ano.

5 thoughts on “Waze chystá navigaci v tunelech

  1. Ty jo to je tak tezke naprogramovat? Myslel jsem ze z cile, predikovane cesty pred vjezdem do tunelu a predpokladane rychlosti to dokaze rozumne zobrazovat.

    1. To ebooky.cz: Tak to zkus vysvětlit vývojářům Waze. 😉 Snažíme se o to roky. Asi chtějí perfektní řešení a tak místo „aspoň něčeho“ máme „nic“.

      Mimochodem jsou i tunely, které nemají jeden vjezd a jeden výjezd.

  2. „…zkorumpovaném státě? Já bohužel ano.“

    Tak to by nas zajimalo. 😉
    My bohuzel ne. Bude to boj na dlouhe lokty.

Comments are now closed.