Weblogy na Lupě fičí II.

Lupu psaní o weblozích baví. Z mého pohledu je to samozřejmě dobře. I tohle tvoří fenomén blogování (nezaměňovat se slovem fenomenální a neřešit, kdo ten fenomén vyvolává a kdo se v něm pořád šťourá).

Dnes publikovala Markéta Dočekalová v rubrice Glosa svůj článek Jsem novinář – kdo je víc?. Je to přímá reakce na povýšenecký článek Stránky, nebo blog? (Vojtěch Bednář). Klade si otázku, kdo je vlastně novinář a realisticky hodnotí celou situaci okolo blogování:

I mezi bloggery se najdou plácalové a břídilové, kteří se žurnalistikou a spisovatelstvím nemají vůbec nic společného. Najdou se tam však i tací, kteří by kvalitou svých článků snadno trumfli nejednoho redaktora časopisu, magazínu a nebo celostátního deníku. A dokonce se domnívám, že i tací, kteří by směle mohli konkurovat kdejakému spisovateli…

Souvislosti

Weblogy na Lupě fičí

ClearType – duchové

Nebojte se. Tenhle příspěvek je na nějaký čas posledním příspěvkem o ClearType. Na světě jsou přece důležitější věci, než je nějaká technologie pro vyhlazování písmen. Třeba taková výhra našich fotbalistů na Dánskem 3:0. Nebo sluneční hodiny, které jsem včera začal stavět.

ClearType zapínám na přeskáčku. Na některých monitorech a grafických kartách je antialiasované písmo k nedívání. Dneska jsem dokonce zachytil ducha:

Různé zobrazení stejného textu s použitím ClearType

ClearType: stejný text? Zvětšení 300 %.

První text na obrázku ukazuje duchy v plné kráse. Další dva obrázky byly získány tak, že jsem v dialogu pro uložení, ve kterém byly screenshoty pořízeny, vložil na začátek textu mezeru (2. text na obrázku) a následně ji smazal (dolní text na obrázku). Duch je fuč.

Nevím, jestli je to způsobeno samotnou technologií ClearType nebo hardware počítače. Každopádně mi to dost vadí. Nemám rád obraz, ze kterého oči přechází.

Máte s ClearType podobnou zkušenost?

souvislosti

Internet Explorer 6.5?

Poslední dobou se množí zprávy, že Microsoft chystá novou verzi svého browseru Internet Explorer. Jak to vlastně je? Bude nová verze IE?

Když to vezmu stručně a pěkně postupně. Internet Explorer 6.0 je k mání někdy od října 2001. Od té doby můžeme (musíme) jen patchovat a servispackovat. V červnu 2003 oznámil Brian Countryman (Program Manager IE), že vydáním SP1 ukončuje vývoj IE jako samostatného prohlížeče:

As part of the OS, IE will continue to evolve, but there will be no future standalone installations. IE6 SP1 is the final standalone installation.

To by pravděpodobně znamenalo konec nových prohlížečů od Microsoftu, které by bylo možné instalovat do starších verzí Windows. Nový nástroj na prohlížení webu v chystaném systému Longhorn má být ještě více integrován do OS. Jenže řeč se mluví a voda teče.

Internet Explorer je beze sporu nejvíce kritizovaný prohlížeče současnosti. Dílem je to tím, že je to nejrozšířenější prohlížeč a dílem tím, že je z nejnovější generace prohlížečů prohlížečem nejstarším. Podpora CSS2 je na uspokojivé úrovni, ale není na dobré (tj. současné) úrovni. Microsoft se hodně snaží udržet si dobrou pověst. Špatná pověst totiž není dobrá pro obchod. Dokud o chybách IE mudrovalo pár geeků, celkem nic se nedělo. Jenže hlasy kritiků získávají na síle. Trvale také narůstá, byť pomalu, podíl konkurenčních prohlížečů. Microsoft musí jednat.

Microsoft exhumuje vývojový tým Internet Exploreru, do kterého se vrací Dave Massy. Massy prohlašuje, že do Longhornu je cesta dlouhá a že je potřeba něco dělat s největšími chybami současné verze microsoftího prohlížeče (chybná implementace některých vlastností CSS, průhlednot PNG atd.). Dave se už těší, jak bude naslouchat našim přáním. To jsem vskutku potěšen.

Takže bude nová verze IE? Je to docela pravděpodobné. Kdyby Microsoft vydal třeba Internet Explorer 6.5, kde by byly opravené největší kopance, bylo by to skvělé. Cítím ale trochu mrazení v zádech, co zase Microsoft vymyslí za nové úžasné vlastnosti. Kéž by zůstali jenom u těch oprav chyb.

Pokud MS stvoří novou verzi IE budeme si muset každopádně počkat. Vývoj SW není rychlá záležitost. Rok až rok a půl je můj skromný odhad. Uvidíme o vánocích 2005.

Souvislosti

generator.interval.cz

Vilém Málek chystá pro Interval novou zajímavou fukcionalitu – generátor XML kanálů z obsahu Intervalu. Cituji:

Krome moznosti generovat jako newsfeed cokoli, co se na Interval.cz objevuje v podobe periodickych prispevku, mel by take poskytovat moznost vybrat si libovolny format vystupu.

Tím libovolným formátem se rozumí celá řada formátů z rodiny XML (mj. RSS, RDF, Atom).

Generátor by měl sídlit na vlastní doméně 3. řádu. Vilém narhuje název generator.interval.cz (další názvy neuvádím, abych ve vás nezardousil tvůrčího ducha). Jaký je váš návrh na pojmenování domény? Při návrzích vycházejte mj. z těchto požadavků na název:

  1. Výstižnost názvu subdomény.
  2. Zapamatovatelnost.
  3. Stručnost.

Těšíme se na vaše návrhy.

ClearType vs. Quartz

Petr Staníček se mě pod spotem ClearType ptá na srovnání technologie ClearType z Windows XP se zobrazováním na Mac OS X (tam se o zobrazování stará systém Quartz). Petr mi poslal screenshot stránky pořízený pod Mac OS X.

Pro srovnání nabízím výřez stejné webové stránky na Mac OS X (Apple) a Windows XP:

Srovnání stejného textu webové stránky na MacOSX a WinXP

Výřez stejné stránky na MacOSX (nahoře) a WinXP (dole)

Oba texty vypadají zhruba stejně (pominu-li rozdílné fonty a mj. tím způsobenou rozdílnou šířku textu). Dojem z obou textů je velmi podobný.

Zvětšené písmeno V na MacOSX a WinXP

Zvětšené písmeno V na MacOSX (vlevo) a WinXP (vpravo)

Obrázek zvětšeného písmene V jasně ukazuje, že obě technologie použité pro vyhlazování písma nabízí podobný výstup. Font od Apple je proveden v tmavších odstínech. Je to patrné třeba na černé barvě. Mac OS X má černou barvu skutečně černou. Na fontu z WinXP může působit rušivě zelená a žlutá barva (Mac OS X používá šedou a světle hnědou). Jinak je ale vidět, že jsou si oba fonty velmi podobné.

Nevim jak na Mac OS X, ale ClearType jde nastavovat pomocí webové aplikace ClearType Web interface (vedle toho existují samozřejmě další aplikace). Pro nastavení svého systému, ze kterého jsem típal screenshoty jsem použil nejtmavší nastavení.

Weblogy na Lupě fičí

Lupa se v posledních dnech intenzivně věnuje weblogům. Čtyři články za týden a den respektive 7 za necelý měsíc, to už je co říct. Tady je jejich stručný přehled:

Změní blogy svět?
Autor: Marek Antoš (5. 4. 2004)

Je skvělé, že si mohu přečíst názory tisíce různých lidí, ve skutečnosti na to ale stejně nikdy nebudu mít dost času ani chuti, takže se nakonec spolehnu na to, co mi sestaví moje oblíbené noviny či zpravodajský server. Blogy mohou být pikantním kořením pro fajnšmekry, ale nikoliv základním zdrojem informací.

Síla weblogů
Autor: Mirek Zeman (19. 4. 2004)
Jsou snad weblogy nějaká další „internetová bublina“? Domnívám se, že nikoli.
Jak nakládají média s weblogy?
Autor: Adam Javůrek (5. 5. 2004)
Zahraniční „stará média“ se už několik let učí, jak využít potenciálu weblogů. Webeditoři českých zpravodajských serverů se zatím příliš nakazit či osvítit (vyberte si dle libosti) nenechali.
Co ovlivňuje weblogy?
Autor: Mirek Zeman (31. 5. 2004)
Je zajímavé, že média jako Slate, Fox, Reuters, MSNBC či USA Today, která utrácejí spoustu prostředků právě za to, aby byla „autoritativní“, jsou předstižena například weblogem BoingBoing, který dělají dva lidé.
Blogger jako urážka
Autor: Pavel Houser (14. 6. 2004)
Tak tady se autor opravdu vycajchnoval (a podle diskuse se mu podařilo zaujmout). Na jedné citaci F. Fuky (vytržené z kontextu) vystavěl článek, ve kterém vyjadřuje své záporné pocity z weblogů jako takových. V souvislosti s blogy používá pojmy vyjadřuji ve vztahu k bloggingu naprosté nepochopení, jakési publikační/redakční systémy, „fenomén“, proč by ho vůbec někdo měl vystavovat na Internetu a někdo jiný číst, pavlovovské reflexy – to jsou blogy, kombinace sebestředného narcismu (nic proti tomu), exhibování určeného vnějšímu světu a neschopnosti mít alespoň nějaký inteligentní zájem (to je síla), trapný sebeklam, stále nechápu, kde se v bloggingu nachází jakýkoliv fenomén či zajímavý trend.
Blogger není nadávka
Autor: Patrick Zandl (17. 6. 2004)
Realistický seriózní článek, ke kterému není co dodat.
Není blogger jako „blogger“
Autor: František Fuka (21. 6. 2004)
František Fuka se vrací k článku Pavla Housera, když říká: věta o bloggerech zřejmě vyzněla poněkud méně vtipně, než vyznít měla a pokračuje: měl bych zřejmě vysvětlit, že jsem to vlastně myslel úplně jinak, než se zdá.
Stránky, nebo blog?
Autor: Vojtěch Bednář (22. 6. 2004)
Někteří bloggeři by se měli raději zamyslet nad zrušením deníčku a zavedením regulérní homepage, kde by o sobě dali vědět efektivněji. Autor žongluje s mnoha cizokrajně znějícími pojmy (takový neokmen je obzvlášť povedený). Zaobaleně je blogerům doporučeno, aby zrušili svůj blog a začali dělat něco pořádného (třeba si zřídili regulérní domácí stránku), protože vlastně vůbec nechápou, co vlastně (coby emotivní uzlíček nervů) ve své zaslepenosti činí. Někteří dokonce mohou snadno podlehnout iluzi, že jsou ve skutečnosti novináři. No fuj, hanba a dát jim na holou!