Lupa se v posledních dnech intenzivně věnuje weblogům. Čtyři články za týden a den respektive 7 za necelý měsíc, to už je co říct. Tady je jejich stručný přehled:

Změní blogy svět?
Autor: Marek Antoš (5. 4. 2004)

Je skvělé, že si mohu přečíst názory tisíce různých lidí, ve skutečnosti na to ale stejně nikdy nebudu mít dost času ani chuti, takže se nakonec spolehnu na to, co mi sestaví moje oblíbené noviny či zpravodajský server. Blogy mohou být pikantním kořením pro fajnšmekry, ale nikoliv základním zdrojem informací.

Síla weblogů
Autor: Mirek Zeman (19. 4. 2004)
Jsou snad weblogy nějaká další „internetová bublina“? Domnívám se, že nikoli.
Jak nakládají média s weblogy?
Autor: Adam Javůrek (5. 5. 2004)
Zahraniční „stará média“ se už několik let učí, jak využít potenciálu weblogů. Webeditoři českých zpravodajských serverů se zatím příliš nakazit či osvítit (vyberte si dle libosti) nenechali.
Co ovlivňuje weblogy?
Autor: Mirek Zeman (31. 5. 2004)
Je zajímavé, že média jako Slate, Fox, Reuters, MSNBC či USA Today, která utrácejí spoustu prostředků právě za to, aby byla „autoritativní“, jsou předstižena například weblogem BoingBoing, který dělají dva lidé.
Blogger jako urážka
Autor: Pavel Houser (14. 6. 2004)
Tak tady se autor opravdu vycajchnoval (a podle diskuse se mu podařilo zaujmout). Na jedné citaci F. Fuky (vytržené z kontextu) vystavěl článek, ve kterém vyjadřuje své záporné pocity z weblogů jako takových. V souvislosti s blogy používá pojmy vyjadřuji ve vztahu k bloggingu naprosté nepochopení, jakési publikační/redakční systémy, „fenomén“, proč by ho vůbec někdo měl vystavovat na Internetu a někdo jiný číst, pavlovovské reflexy – to jsou blogy, kombinace sebestředného narcismu (nic proti tomu), exhibování určeného vnějšímu světu a neschopnosti mít alespoň nějaký inteligentní zájem (to je síla), trapný sebeklam, stále nechápu, kde se v bloggingu nachází jakýkoliv fenomén či zajímavý trend.
Blogger není nadávka
Autor: Patrick Zandl (17. 6. 2004)
Realistický seriózní článek, ke kterému není co dodat.
Není blogger jako „blogger“
Autor: František Fuka (21. 6. 2004)
František Fuka se vrací k článku Pavla Housera, když říká: věta o bloggerech zřejmě vyzněla poněkud méně vtipně, než vyznít měla a pokračuje: měl bych zřejmě vysvětlit, že jsem to vlastně myslel úplně jinak, než se zdá.
Stránky, nebo blog?
Autor: Vojtěch Bednář (22. 6. 2004)
Někteří bloggeři by se měli raději zamyslet nad zrušením deníčku a zavedením regulérní homepage, kde by o sobě dali vědět efektivněji. Autor žongluje s mnoha cizokrajně znějícími pojmy (takový neokmen je obzvlášť povedený). Zaobaleně je blogerům doporučeno, aby zrušili svůj blog a začali dělat něco pořádného (třeba si zřídili regulérní domácí stránku), protože vlastně vůbec nechápou, co vlastně (coby emotivní uzlíček nervů) ve své zaslepenosti činí. Někteří dokonce mohou snadno podlehnout iluzi, že jsou ve skutečnosti novináři. No fuj, hanba a dát jim na holou!