GeoURL opět v provozu?

GeoURL je služba, která na základě metadat v hlavičce webové stránky se zeměpisnou polohu zobrazí seznam webů, které se nachází poblíž udaného místa. Odkaz na weby geograficky blízké mému bydlišti najdete pod navigací i na tomto blogu. GeoURL vypadalo, že jde do kytek.

Dneska jsem se dočetl na Forevergeek, že je služba opět v provozu ve verzi 2.0 beta. Právě teď se na web nemůžu dostat, takže se žádná recenze nekoná. Takže snad příště. Škoda.

conVERTER 1.42

Po dlouhých měsících jsem vydal další setinkovou verzi aplikace conVERTER. Proto stahujte upgrade conVERTER 1.42. Pokud nevíte, co je conVERTER tak vězte, že je to především program pro převod fyzikálních jednotek. V nové verzi jsem opravil chybu převodu na římská čísla, kdy conVERTER ve starších verzích špatně převáděl čísla 999 a 99.

conVERTER v Computeru

Ve 4. letošním čísle časopisu Computer vyšla ve sloupku 0 Kč vč. DPH krátká upoutávka na conVERTER 1.41. Petr Čížek ohodnotil conVERTER maximálním počtem 5 hvězdiček.

Další novinky na converter.cz

Další novinky už jen stručně:

Konec PDA?

PDA je taková ta placka s dotykovým displejem, tužtičnou netužtičkou a pár tlačítky. K dispozici máte většinou kalendář, poznámky, emailového klienta, ořezaný Word a Excel a pár dalších „užitečností“. Prodeje PDA ale (prý) stagnují. Někteří výrobci končí s jejich výrobou (viz třeba oznámení Sony).

Sám jedno takové PDA mám. A mám ho někde v tašce. Posledních pár měsíců ten Compaq iPAQ vlastně jenom přenáším sem tam. Snad proto, že dělá vedle sebe volný prostor, do kterého můžu dát něco užitečného. Na nic jiného mi právě teď není.

Podle všeho je koncept PDA válcován současnými mobily. Kdo by si pořizoval další drahé zařízení, když skoro všechno má ve svém mobilu. Pravda displej je znatelně menší. Ovládání je méně intuitivní, ale dá se s tím telefonovat a je to menší. Nevím jak ostatní PDA, ale můj iPAQ nemá záložní baterii. Takže po vybití můžete začít znovu instalovat a zapisovat. A jak jsem se onehdy přesvědčil, tak se PDA vybije i když je „vypnuté“. A netrvá to ani tak dlouho.

Je pravda, že velkou brzdou používání mého iPAQ je to, že nemá „mobil“ nebo WiFi. Nedá se s ním telefonovat, nedá se brouzdat po internetu a stahovat poštu, nedá se blogovat. I když chodit s prkýnkem u pasu taky není zrovna dvakrát velký odvaz.

Docela by mě zajímalo, jaké zkušenosti máte z PDA vy? Používáte je společně s mobilem nebo jste zvolili jedno zařízení? Vymřou PDA úplně nebo budou živořit na okraji zájmu nakupujících?

Souvislosti

Linky na víkend XXIII.

Kouzelný MSIE bug – diakritický CSS trik
Víťa Dlouhý aneb pozor na diakritiku v komentářích CSS souborů.
Sandbox a konec Google dance Allegra
Dušan Janovský
Koho je víc? Bloggerů nebo těch co blogy čtou?
Daniel Dočekal mj. napsal: Internet and American Life Project říká, že 27% dospělých čte blogy, zatímco 7% dospělých si je píše.
Kolik bude stát přístupnost?
Magambi se ptá: Je vůbec možné přepsat kompletní obsah tak rozsáhlého webu, jakým stránky úřadu nebo kraje jistě jsou, do podoby, která by splňovala podmínky přístupného webu?
Jak zvednout loajalitu pravidelných návštěvníků služby?
Ivo Lukačovič vysvětluje pojmy unique visitors, unique visitors time spent a early adopters.
Jak funguje bayesovský antispamový filtr?
Michal Kára
Odlišení odkazů na externí soubory pomocí Javascriptu a CSS
David Špinar doplňuje za odkazy na soubory doc, pdf a zip ikonu pomocí CSS a Javascriptu.

Access97 řeže názvy souborů

Určitě to není nový objev. A určitě to není žhavá aktualita. Podle všeho Microsoft Access 97 při komprimaci databáze uřeže dlouhý název souboru do formátu 8.3. Aspoň to se mi právě teď přihodilo po volbě Nástroje > Správa databáze > Zkomprimovat databázi nad souberem E2000-20050225.mdb, který byl bez mého vědomí přejmenován na E2000-20.mdb. Takže pozor na to.

A když už se tak dívám na titulek formuláře, ve kterém zobrazuji cestu k souboru, tak tam vidím pro změnu E2000-21.MDB. A pak se divím, co že to má uživatel otevřené za soubor, když si nechám po telefonu diktovat k němu cestu.

Ale koneckonců to není nic divného. Stačí si uvědomit, kdy přisly na trh Windows 98 a kdy Access 97.

Google Cheat Sheet

I když používám Google používám denně, tak stejně neznám všechny jeho možnosti. Na stránce Google Help: Cheat Sheet (via Google Weblog) jsem našel třeba tyto možnosti hledání:

  • Jan * Ryba – slova Jan a Ryba jsou na hledané stránce oddělena právě jedním slovem.
  • Olympiáda date:3 – hledá slovo olympiáda na stránkách ne starších než 3 měsíce.

Nepřístupný Portál

David Špinar publikoval tiskovou zprávu Dobrého webu Portál veřejné správy auditem přístupnosti neprošel. Nadpis je to více než výmluvný.

David v závěru říká: Osobně mě závěr našeho auditu mrzí. Očekával jsem lepší výsledek. Přesto jsem však optimista. Já jsem na Intervalu onehdy napsal: Je patrné, že je Portál veřejné správy ve zkušebním provozu. Zbývá odstranit řadu chyb a nedostatků především v přístupnosti a použitelnosti (Portál veřejné správy České republiky). S odstupem času můžu klidně o obou výrocích říct, že se jedná takové milé eufemismy.

Do projektu jsou napumpovány těžké prachy a další se do té bezedné studny určitě ještě naházejí. A recenzenti si mohou říkat co chtějí. Auditoři mohou auditovat až se z toho poauditují. Psi štěkají a karavana jde dál. Ale třeba to někdo bonzne nějakému televiznímu redaktorovi a bude z toho ještě pár reportáží. Uvidíme.

ČT1, ČT2, Nova, Prima

Neodpustím si to. Prostě si to neodpustím. Nějaký chytrák z MF Dnes vymyslel skvělé vylepšení televizního programu ze čtvrteční přílohy. Já vím, že o tom už včera psal Artur Dent (Jsem opět zmaten), ale neodpustím si to.

Z mnoha dobrých důvodů mám na všech televizích, které mám, a které jsem kdy měl, naladěno toto:

  1. ČT1
  2. ČT2
  3. Nova
  4. Prima
  5. STV1
  6. STV2
  7. video/satelit (často i na pozici 0)

Jednak je to tradice, jednak je to taky pěkně podle abecedy.

Na televizní program v poslední čtvrteční příloze MF Dnes jsem hleděl jak puk. A co vím, nebyl jsem sám. A nebylo to naposledy. Pokud budu ještě pár dní kroutit hlavou nad tím, co to zase dávají na dvojce, tak se poohlédnu po jiných novinách.

Nějak mě poslední dobou začíná vadit snahy měnit některé dobře fungující věci. Obhajobou často bývají statistiky. Mají největší sledovanost, šup je na první místo. Podle této logiky začneme houfně chodit do hospody na pár škopků a několik kotlů. A pak všichni skočíme do studny, protože tam skočil náš soused.

ALA: Seznamy vedle sebe

Seznamům je možné, stejně jako jiným prvkům, přidělit vlastnost float. Plovoucí prvky je pak možné zobrazit „vedle sebe“. Jak na to se můžete dočíst v novém vydání A List Apart: Bulleted Lists: Multi-Layered Fudge.

K řešení bych měl jediný přípodotek týkající se sémantiky. Vedle sebe by se měly umísťovat dva nezávislé seznamy (hrušky/jabka). Článek uvádí rozdělení jednoho seznamu do dvou – položky, které spolu souvisí jsou pak odděleny. Vznikají dva seznamy, i když logicky se jedná o jediný seznam.

Linky na víkend XXII.

Browser speed comparisons
Web How To Create porovnává rychlost internetových prohlížečů na různých platformách.
Měření šírky okna v grafech
Dušan Janovský – aneb návštěvníci Jak psát web s IE mají nejčastění šířku okna 1024 bodů a maximalizovaný prohlížeč.
Patička webu vždy dole
Návod Miloslava Lešetického
Internet Explorer 7 a CSS
Dušan Janovský napsal: Čeho se bojím nejvíc, je další nevypočitatelná verze prohlížeče. Pár chyb se sice opraví, ale něco to bude dělat jinak, něco stejně špatně jako šestka a vzniknou nové chyby.
Obrázkový hover efekt i s Internet Explorerem
Lukáš Mačístarší, ale platné.
Nežvaňte!
Václav Štrupl aneb variace na zbavte se poloviny slov na každé stránce, a potom se zbavte poloviny toho, co zbyloSteve Krug.
Lze zvýšit informační pestrost pomocí weblogů?
Eda Hlava v glose na Lupě: původní články zpravodajských či odborných serverů mohou být vhodně doplňovány příspěvky bloggerů. A tak s poměrně nízkými náklady významně zvyšovat pestrost předkládaných informací.