PDA je taková ta placka s dotykovým displejem, tužtičnou netužtičkou a pár tlačítky. K dispozici máte většinou kalendář, poznámky, emailového klienta, ořezaný Word a Excel a pár dalších „užitečností“. Prodeje PDA ale (prý) stagnují. Někteří výrobci končí s jejich výrobou (viz třeba oznámení Sony).

Sám jedno takové PDA mám. A mám ho někde v tašce. Posledních pár měsíců ten Compaq iPAQ vlastně jenom přenáším sem tam. Snad proto, že dělá vedle sebe volný prostor, do kterého můžu dát něco užitečného. Na nic jiného mi právě teď není.

Podle všeho je koncept PDA válcován současnými mobily. Kdo by si pořizoval další drahé zařízení, když skoro všechno má ve svém mobilu. Pravda displej je znatelně menší. Ovládání je méně intuitivní, ale dá se s tím telefonovat a je to menší. Nevím jak ostatní PDA, ale můj iPAQ nemá záložní baterii. Takže po vybití můžete začít znovu instalovat a zapisovat. A jak jsem se onehdy přesvědčil, tak se PDA vybije i když je „vypnuté“. A netrvá to ani tak dlouho.

Je pravda, že velkou brzdou používání mého iPAQ je to, že nemá „mobil“ nebo WiFi. Nedá se s ním telefonovat, nedá se brouzdat po internetu a stahovat poštu, nedá se blogovat. I když chodit s prkýnkem u pasu taky není zrovna dvakrát velký odvaz.

Docela by mě zajímalo, jaké zkušenosti máte z PDA vy? Používáte je společně s mobilem nebo jste zvolili jedno zařízení? Vymřou PDA úplně nebo budou živořit na okraji zájmu nakupujících?

Souvislosti