Poslední aktualizace: 4. 4. 2003.

Před 4 dny Marigold rezignoval na validní kód. Následně si Yuhů také nechtěl kazit radost ze života. Naopak Marek Prokop ukázal, jak je to jednoduché. Jednoduché snad, ale určitě jenom pro někoho!

Yuhů kontroval prohlášením, že účelnost validace je sporná. A Marek mu odpověděl.

Proč to lidi nedělají?

Marek Prokop říká, že je validita jednodušší. Tak proč to lidi nedělají, když je to tak jednoduché? Asi proto, že to zase tak jednoduché není (Pixy se také přiznal).

Jsou sami

Smůla všech začátečníků je v tom, že nemají okamžitou zpětnou vazbu. Nesedí za nimi nikdo zkušený. Namítnete, že mohou číst, sebevzdělávat se. Já nevím jak vy, ale já čtu některé manuály i několik let pořád dokola. A vždycky najdu něco nového. Něco co jsem dělal špatně. Když čtu něco nového, tak si v lepším případě uvědomím, že to co právě čtu je asi opravdu důležité. Ale kdo danou věc neprožil (vidí ji notabene poprvé), ten to nepochopí. Řekne si: „Dobře, no a co já s tím?“. Ale až uvidí své dílo třeba v jiném prohlížeči pak teprve pochopí.

Jsou do všeho hrrr

Téměř každý, kdo začínal tvořit webové stránky, chtěl začít okamžitě. Docela by mě zajímalo, kdo nejprve několik měsíců studoval HTML, CSS a další nezbytnosti. Opravte mě jestli se mýlím.

Člověk je od přírody líný a proto jde nejsnažší cestou. Namítnete, že si tím jenom přidělá v budoucnu práci. Ano i ne. Další lidskou vlastností totiž je, že se moc nedívá do budoucnosti. Logickou cestou je pak v této situaci použití WYSIWYG nástrojů. Netvrdím, že jsou to nástroje špatné, ale je špatné, jak je začátečníci používají (já sám tvořím web conVERTER ve FrontPage a nemám s tím právě teď problém).

Je to zákon

Autor se nesmí nechat zdeptat tím, že jsou jeho stránky nevalidní. Validní kód je pro celkovou kvalitu stránek významné plus. Pokud je autor schopen vytvořit stránku validní, je velká pravděpodobnost, že je schopen dosáhnout její přístupnosti, použitelnosti, obsahovosti atd.

Myslím si, že není jiná cesta, než aby se každý spálil sám a prošel si martýriem nevalidity, nepřístupnosti, bezobsažnosti atd. Je to koneckonců přirozený výběr. Ti nejlepší cíle dosáhnou. Někdo dříve a někdo později…

Dodatky

Argumenty pro validitu [4. 4. 2003]

Yuhů publikoval odpověď Marka Prokopa. Já se pozastavím nad první Markovou větou: Argumentu o více verzích validního HTML nerozumím. To mě překvapuje, protože znám Markův cit pro chování uživatelů na webových stránkách. To chování je podobné tomu, jak se lidé chovají v neznámém prostředí. Hledají známé záchytné body (odtud pramení také záležitosti okolo usability a spol.). Mnoho začínajících autorů je paralyzováno množstvím možností. Mockrát jsem se setkal s dotazy, jestli použít to nebo ono řešení. A většinou to bylo v případech, kdy to bylo z hlediska potřeb jedno. Ale tazatel byl vždy úplně vykolejený. Místo toho aby něco zvolil, tak přešlapoval na místě.

V případě začínajících autorů je situace trochu jiná v to, že oni cití silné bažení tvořit. Proto povolí záchrannou brzdu paralýzy a skočí rovnýma nohama bahna nevalidity.