Po napsání spotu ISSN weblogům 2. jsem 29. 9. 2003 otestoval, jak se zachová česká pobočka ISSN k žádosti blogera o přidělení ISSN. Impulsem bylo nedávné přidělení ISSN jednomu z blogů. Má žádost byla zamítnuta – nic jiného jsem ani nečekal. Argumenty ze strany autority známe:

  • weblogy nejsou seriózní,
  • weblogů je mnoho,
  • úmrtnost weblogů je vysoká,
  • nevíme, co si o nich myslet.

Nicméně má žádost neskončila v koši. Měl jsem možnost si vyměnit několik e-mailů s PhDr. Jeřábkovou ze Státní technické knihovny, odd. bibliograf. systemu CNS ISSN. Rád bych Vás seznámil prostřednictvím úryvků z naší korespondence se stanovisky české pobočky ISSN (tento spot byl PhDr. Jeřábkovou autorizován).

Především je potřeba zdůraznit, že není v zájmu CNS ISSN vyhrocovat situaci (…nechceme vytvaret nejaky antagonisticky vztah mezi autory blogu a systemem ISSN…).

Vědecké kruhy jsou obecně nedůvěřivé k novým myšlenkám: …na zaklade praxe, po diskusich vedenych na mezinarodni urovni systemu se dospelo k zaveru, ze blogum a denickum se ISSN pridelovat nebudou. Vetsinu argumentu pouzil pan Clarc ve svem prispevku a vyjadril na ne svuj nazor….

Druhá strana uznává, ze blogu, weblogu, denicku je mnoho a mnoho, jiste maji velmi ruznou uroven jak obsahovou tak formalni….

Další problém lze vidět v relativně nízké úrovní mnoha blogů:

Blog je pro system ISSN pomerne novou zalezitosti co do formy i obsahu. Denik byval vzdy povazovan za autorovu soukromou zalezitost. Zpravidla po nejake dobe nekdo jiny v nem objevil hodnoty sdelitelne sirsimu okruhu ctenaru a vydal ho v knizni podobe, pripadne jej autor po case zrevidoval a vydal sám. Internet mnohe zmenil. Objevil se denicek – blog, weblog – komentatorsky denicek, komunikacni nastroj tvurcu webovych stranek. Formalne weblog vyhovuje definici pokracujiciho zdroje systemu ISSN: Vychazi prubezne, pod stejnym nazvem, bez predem stanovene doby ukonceni, dostupny archiv apod. Webzinum, e-zinum o IT jsme ISSN od pocatku pridelovali a pridelujeme. Fenomen blogeru jako svebytne skupiny tvurcu a uzivatelu webu poznavame relativne kratkou dobu. Jejich spolecenstvi se podivuhodne rozrusta s rostouci erudici uzivatelu IT a moznostmi, které Internet skyta. Blogery jsme zaznamenali v poslednim roce – jako vydavatele/autory „denicku“, kdy se zacali hlasit o cislo ISSN. „Blogovano“ na techto strankach bylo a je kdeco vcetne toho, co se prihodilo cestou kamkoli, co si kde autor precetl, jak se vyspal, co rodina, co davali v TV, mezitim zkusenost z testovani noveho softwaru, komentar deni na jinych strankach, casto dost nevybiravy. Vzkazy, odpovedi apod. Prevaha clanku – co na srdci, to na jazyku. Informacni hodnota – mirne receno diskutabilni. Letma navsteva dalsich potencialnich zajemcu (Atlas nasel kolem 70000 odkazu na blogy na ceskem internetu) nas vedla k podpore nazoru, ze blogy patri do kategorie osobnich stranek, které systém obecne neregistruje, trebaze mohou vyhovovat obecne definici pokracujiciho zdroje. S nazorem pana Clarca, ze o registraci pozadaji jen ti nejlepsi, osvedceni, seriozni blogeri, bohuzel nemuzeme souhlasit.

Na druhé strane si musime priznat, ze na politiku plosneho vyjmuti blogu/denicku z registrace mohou doplatit prave ti, jejichz stranky prinaseji kvalitu. Osobne ale taky domnivam, ze autori, kteri jsou presvedceni o kvalite svých prispevku, je publikuji i v odbornych casopisech (at papirovych nebo online), odkud jsou vyhledatelne a citovatelne.

Nehažme ale flintu do žita. Každá nová věc se chvíli prosazuje:

…Uvidime, vsechno se vyviji i stanoviska se prehodnocuji. V techto dnech probiha v Madridu zasedani reditelu stredisek ISSN a je mozne, ze se na zaklade clanku pana Clarka otevre mezi zucastnenymi dalsi diskuse. Vyplyne-li z diskuse nejaky jednoznacny zaver, budeme Vas informovat…

Věřím, že časem se prach usadí a kvalitní weblogy se stanou zdroji, které budou i formálně uznané za plnohodnotné zdroje informací. Nezbývá než citovat Lukáše Oborského: …ISSN si zasloužím, teprve až budu vědět, že můj weblog je užitečný pro tisíce lidí a bylo by škoda, kdyby jednou zcela zanikl…

Souvislosti