Kaskádové styly jdou použít nejen pro formátování v prohlížeči, ale velmi snadno také pro jiná média. Je velmi snadné vytvoři samostatný předpis například pro tiskové výstupy a připojit jej do dokumentu.:

Vzhled definovaný pomocí CSS neznamená jenom, že „to“ bude nějak vidět, ale také jestli „to“ bude vůbec vidět. Joshua Porter v článku Designing for Context with CSS (A List Apart 171) zdůrazňuje, že různá média nabízí různé příležitosti, jak vyjít uživateli vstříc.

Tisknete?

Vyzkoušeli jste si někdy vytisknout některé své webové stránky? Pokud ne, tak je nejvyšší čas. Nevím jak vy, ale já si občas nějaký zajímavý článek vytisknu, abych si jej mohl v klidu přečíst. Někdy je tiskový výstup tristní (odřezaný text je další dobrý argument proti špatně provedenému tabulkovému layoutu). Znám dokonce pár lidí, kteří nebrouzdají a čtou výhradně vytištěné webové dokumenty (nejsou to žádné nevýznamné nuly, ale i lidé, kteří rozhodují o milionech). Joshua Porter se ptá:

Co se stane, když někdo, kdo nenavštívil váš web čte tiskový výstup jednoho z vašich článků? Jaké sdělení můžete té osobě dát, když si vytiskne článek a nemůže si jej přečíst online?

Stačí špetka CSS

V CSS souboru stačí použít display: none. Věci, které nemají v tiskovém výstupu lze skrýt (např. navigaci apod.). Naopak lze některé věci nabídnout jen v tiskové verzi:

  • Jméno uživatele – v určitých situacích to zvýší vaši šanci na úspěch.
  • Speciální nabídky – člověk, který si stránku vytiskl se dost odlišuje od náhodného návštěvníka.

Mimochodem na tiskové verzi ALA mi dost vadí, jak plýtvají papírem. Obří nadpisy, velké písmo a mezery mezi řádky a odstavci podle mého názoru zvyklostem tiskových médií moc neodpovídají.