V aktuálním A List Apart 171 najdete mj. užitečný článek Helping Your Visitors: a State of Mind. Jeho autor Nick Usborne v něm rozvíjí imperativ tvorby webových stránek: pomáhat každému návštěvníkovi dosáhnout jeho cíl. A to není jednoduché.

Co si musí každý tvůrce webu uvědomit:

  1. Navigace po webech je náročná. Každý autor ví, že se na webu, který navštíví, musí nějakou dobu učit jak to funguje. Žádné dva weby nejsou úplně stejné a to návštěvníky brzdí v rozletu.
  2. Co lidé hledají? Pomozte jim to najít.
  3. Návštěvníci prolétnou nadpisy a odkazy a to tak, že rychle. Záplava informací jim rozhodně nepomůže. Tvořte přehledné a srozumitelné stránky. Struktura webu musí vést návštěvníka k jeho cíli.
  4. Přesnost ve výrazech je nutná. Odpusťte si firemní žargon. Proberte se logy, abyste zjistili jaké výrazy použili lidé, kteří přišli na váš web přes vyhledávač.

Na závěr autor shrnuje: pomáhejme návštěvníkům (chraňte je); hovořme jasně jejich jazykem; význam každé stránky musí být jasný. Ptejte se sami sebe co můžu udělat, aby tato stránka byla užitečnější pro mé návštěvníky.