(Prostějov 31. 1. 2004) Před návštěvou třetího dílu série Pán prstenů mi byly zřejmé tři věci: že mě čeká výpravný spektákl, že nesmím před filmem pít, a že si při tříhodinovém maratónu dobře prosedím šunku.

Co jsem ale netušil bylo, že o půl páté se bude promítat představení pro těžce sluchově postižené. Dunivé bitevní scény bušily do bránice, jekot nazgûla ryl do vnitřní stěny lebky hluboké škrábance. Zalitoval jsem, že jsem si nevzal ucpávky uší. Nevím, co je to poslední dobou za módu, šeptat 80 decibely?

Přiznám se, že jsem kdysi do kina chodil proto, že jsem si rád vychutnal film v klidu tmavého sálu. Módní křoupání chipsů a syčení unikajícího oxidu uhličitého z lahví dietní koly se dá ještě pominout. Pokud ovšem šestkrát za film nemusíte dělat místo frikulínovi s plným močákem (cestou tam vám v tom kalupu šlápne na nohu a na cestě zpět vás klepne do čela právě zakoupenou lahví). Ještě že jsem seděl jenom v 8. řadě. Nemusel jsem se tak často zvedat, abych viděl na titulky nad hlavami spěchajících na WC v řadách přede mnou.

Podle mě by měl LOTR III. být do 12 let nepřístupný. Ne pro místy drsnější záběry, ale pro svou délku. V prvních řadách prostějovského kina Metro 70 obsadilo několik míst skupinka rozjívených žáků obecné školy. Během stodecibelových virválů jejich písklavé komentáře zanikly. Jsem asi měkký, ale při dojemných scénách mi trochu vadilo, když mládežníci před pódiem přehrávali právě proběhnuvší bojové scény. Dětičky byly za syčivého peskování mladé matky (nebo starší sestry?) na výstrahu opakovaně vyváděny směrem k východu – hrozba bohužel nebyla naplněna a očividně se míjela účinkem. Vše bylo umně vygradováno hodem plastovou lahví do promítacího plátna. Doufám, že je bude Odula dlouho strašit.

Pokud existuje nějaký důvod, proč by Jacksonův film neměl dostat Oskara, tak to určitě bude kvůli donekonečna natahovanému konci filmu ve stylu costnerova Postmana. Jednou plátno na několik sekund zčernalo, za pár minut zbělelo, dlouhý záběr na Froda atd. Taky si nejsem jistý, jestli v době chladných zbraní volali při střelbě z katapultů fire. Nakonec se objevil nápis The End a sál si úlevou oddechl.

Přese vše, co jsem napsal, je LOTR nadprůměrná filmová série. Třeba scéna, kdy při bitvě u Minas Tirith vjede jízda Rohanských do šiků obléhatelů, je fantastická. A pokud nezapomenete před vstupem do sálu navštívit WC a v kapse budete mít připraveny špunty do uší, budete spokojeni.