Debaty ohledně validity jsou nekonečné. Zapojují se do ní fanatičtí pragmatici absolutní validity, umírnění realisté, kterým nevadí plně použitelné nevalidní stránky, i frikulíni stavějící zábavu nad zpátečnictví standardů. Validita stránky je také snadno dostupným prostředkem pro kritiku webu. Sám vím, jaký ohlas vzbudí třeba informace o Google v novém kabátě nebo kritika VZP na Interval.cz.

Drtivé většině uživatelů internetu je nějaká samoúčelná validita šumafuk – vyžadují zábavu a informace, chtějí splnit svůj cíl. Pokud jim nestandardně napsaný kód nebrání v používání stránky, jsou klidní. A i když je stránka sprzněná, většinou nedávají vinu nevalidnímu kódu.

Něco málo o standardech potažmo o validitě by měli vědět webdesignéři. Mnozí z Vás čtenářů conBLOGu pracuje jako webdesignéři. Najdou se určitě i tací, kteří se zúčastnili výběrových řízení. Možná je mezi čtenáři také někdo, kdo je odpovědný za výběr profesionálních webdesignerů do firem. Rád bych zjistil, jaké jsou požadavky kladené na profesionálního webdesignéra? Podělte se o své zkušenosti z výběrových řízení.

Nezajímají mě názory, jak by to mělo vypadat – o tom koneckonců píšu pořád dokola. Zajímá mě realita. Vyžadují zaměstnavatelé u webdesignéra dobrou znalost standardů? Naladění na vlnu sémantiky, přístupnosti a použitelnosti? Jak doopravdy vypadá takový přijímací pohovor?