Jak se tak dívám po domácích blozích, tak nikdo nepsal o tom, že se za JPEG bude platit. Tahle bublina (podle mi dostupných informací je to navíc bublina vyčpělá) se v posledních dnech propírala na několika světových blozích (viz odkazy na konci spotu). Doma se problému licencování JPEG grafického formátu naposledy věnoval Tomáš Holčík na Živě.cz v článku Formát JPEG v ohrožení.

Oč jde? Firma Forgent Networks (můžete mi říct, proč Živě jen zřídka odkazuje?) vlastní patent na postupy použité v JPEG (více tisková zpráva Forgent Networks). Firma se chce na poslední chvíli poléčit na významných výrobcích SW a HW, kteří využívají JPEG. Patent totiž za pár měsíců vyprší. Podobně se zachovala firma UNISYS v kauze GIF (patent vypršel v červnu 2003).

Věřím, že se akce Forgentu nedotknou běžných uživatelů a tvůrců webu (od kdy si kapři vypouští rybník?). Patent navíc platí v USA a netýká se EU a mnoha dalších států.

Z mnoha zpráv mě zaujal zajímavý automatický překlad z Wikipedia pořízený programem Eurotran datovaný 18.7.2002:

Patenty: Forgent sítě tvrdil, že to vlastní a vykoná patent práva na široce-použitý JPEG komprimace obrazu standard, který je použitý široce na Celosvětová pavučina. Oznámení má vyvolal zuřivost remisicent Unisys\‘ pokusy tvrdit jeho práva přes GIF obrazový komprimační standard.

Souvislosti