XSLT
XSLT (XSL Transformation) je jazyk, který je určen k transformování XML dokumentů do jiných XML dokumentů.

XSLT se připojuje do XML dokumentů podobně jako CSS (XML je možné pomocí CSS formátovat: RSS webu conVERTER). XSLT je standardizováno v podobě doporučení W3C.

XSLT je oproti CSS daleko mocnější nástroj. Transformace může probíhat do nejrůznějších formátů (XML, text, HTML), lze provádět výpočty, zobrazovat zprávy apod. S XSLT teprve začínám, ale musím říct, že jsem možnostmi XSLT nadšen. Například není problém, aby XML soubor v prohlížeči vypadal jako tabulka.

RSS

RSS je XML. Proto je možné RSS transformovat pomocí XSLT. Podívejte se na ukázku RSS 2.0 conBLOGu transformovaného XSLT (je to pracovní verze, která se občas mění podle toho, co zrovna zkouším). Za povšimnutí v příkladu především stojí některé možnosti XSLT:

  • XSLT předpis zahrnuje připojený CSS styl.
  • Odkazy vytvořené vložením výrazů do atributů tagu a.
  • Obrázek je vložen a je mu vytvořen odkaz na základě informací z RSS dokumentu.
  • Vykreslení vybraných elementů zvolenou značkou (nadpisy, odstavce apod.)
  • Text úvodní poznámky vytvořen transformací (není součást XML dokumentu, ale je zadán v XSLT souboru).

Je patrné, že RSS dokument je lépe čitelný pro normálního uživatele. Práce s ním může být v mnoha případech snazší.

XSLT je mocná zbraň v rukou vývojáře. Umožňuje snadno vytvářet i měnit vzhled výstupů XML/RSS dokumentů. RSS soubor je možné zobrazit jako text strukturovaný nejrůznějšími způsoby: nadpisy s odstavci, definiční seznam, tabulka apod. Záleží jen na schopnostech tvůrce a jeho invenci. Oddělení formy a obsahu je XSL transformacemi povýšeno z „pouhého formátování“ pomocí CSS na téměř úplnou kontrolu nad XML dokumentem.

Poděkování: Děkuji Romanu Pichlíkovi za víkendovou pomoc při odvšivování XSLT souboru.

Souvislosti

Posted in RSS