Petr Weida prozradil ve spotu Referer: Vyhledávače, kolik lidí na jeho weblog přichází návštěvníků z vyhledávačů. Zjistil, že oproti předchozímu měsíci dramaticky narostl počet lidí přicházejících ze Seznamu.

Jak vypadá situace na tomto webu? Nahlédl jsem do logu celého webu converter.cz. Nezjistil jsem žádné dramatické vzestupy a pády:

Referery únor - duben 2004 z vyhledávačů Seznam, Google, Centrum, Atlas, Jyxo+Zoohoo.

Graf zachycuje změny poměru přístupů z jednotlivých, pro můj web významných, vyhledávačů za období únor – duben 2004. U Google jsem připočetl také poměrně významně zastoupené přístupy z Google Images. Sloučil jsem také Jyxo a Zoohoo. Data za duben jsou do 28. 4.

Vzhledem k tomu, že nedošlo k dramatickým změnám v počtu příchozích, nepřidám tentokrát podrobnou tabulku. Přesto pár informací ještě přidám. Sleduji trvalý nárůst počtu příchozích z vyhledávačů: v březnu to bylo oproti předchozímu měsíci o 13 % a v dubnu pak 9,1 %. V dubnu pak poskočil nejvíc Yahoo! a to o 44 % (jeho absolutní počty jsou ale poměrně malé). Nadprůměrně poskočili Seznam (13 %), Centrum (21 %), Jyxo (13 %) a MSN (26 %). Že by důsledek zbrojení Yahoo! a MSN?

S přechodem na jiný typ hostingu jsem přišel o starší statistiky. Řada je krátká a zatím nejde zobecňovat (bude třeba pokračovat vzestup Seznamu?). Z grafu je ale patrná nadvláda dvojice Seznam, Google, které přivádí téměř 3/4 návštěvníků z vyhledávačů.

Souvislosti