Doposud Jyxo samo neindexovalo stránky mimo doménu cz. K dispozici byla pouze možnost přidat ručně odkaz do vyhledavače nebo e-mailová žádost. Podle informace, kterou včera sdělil Michal Illich v konferenci SEO, začíná Jyxo automaticky indexovat stránky i mimo doménu cz:

Jyxo už asi 2 týdny indexuje česky psané stránky mimo .cz doménu (zatím experimentálně, bude se to ješte upravovat; také indexuje několik významných anglických stránek, také experimentálně). Těmto stránkám přirazuje i JyxoRank.

Michal Illich mi poskytl další podrobnosti:

  • Automaticky indexované stránky, které již Jyxo zaindexovalo mimo doménu cz, jsou už nyní ve výsledcích vyhledávání.
  • Na otázku nasazení ostré verze Michal odpověděl: Dá se říct, že to průběžně nasazujeme již nyní. Přechod na ostrou verzi nebude už žádný skok, bude to spíš jen zpřesnění současného algoritmu. Jediné, co se bude víc měnit, je práce s rozpoznanými cizojazyčnými stránkami – ty nyní v databázi jsou, v budoucnu se budou vypisovat méně často nebo vůbec (to ještě nejsme rozhodnuti).
  • Jyxo rozpoznává jazyk podle vlastních slovníků: Máme několik frekvenčních slovníků – pro hlavní světové jazyky a češtinu a slovenštinu. Pak u každé stránky zkoumáme její obsah a porovnáváme výskyt všech slov s těmito slovníky. Jazyk tedy určujeme podle obsahu stránky, ne podle meta značek.
  • Důvodem k automatické indexaci je pochopitelná snaha o pokrytí všech česky psaných stránek: Chceme mít prostě zaindexované všechny české stránky. Dřívější stav sice také fungoval, ale chceme se o českých stránkách dozvídat daleko rychleji, ne čekat na Submit URL nebo e-mail.

Jyxo vykročilo správným směrem. Potvrzuje pozici, podle mého názoru, nejlepšího českého fulltextového vyhledávače.