Kdo neviděl včera večer na ČT2 skvělý film Mulholland Drive (režie David Lynch) může litovat.

David Lynch patří mezi mé oblíbené režiséry a autory. Ve snímku Mulholland Drive (2001, ČT2 29. 7. 2004 21.50) se Lynch vrací ke své obvyklé snové směsi tajemna, napětí, skryté hrůzy, humoru, symbolů a jinotajů (tak mrazivý přelet nad mrakodrapy amerického velkoměsta jsem zatím neviděl). Mulholland Drive pak už od samého začátku připomíná slavnou sérii Twin Peaks – v úvodních titulcích najdete jméno Angelo Badalamenti – skladatel hudby k oběma dílům v Mulholland Drive dokonce hraje. Oproti Twin Peaks přidal Lynch také několik obnažených ňader a mlaskavě funivých erotických scén.

Film celkem jasně pluje zhruba do tří čtvrtin, kde najednou nastává zlom a vše, co se zdálo doposud jasné, je úplně jinak. A kde je vlastně pravda ví snad jenom David Lynch. Konec přináší víc otázek než odpovědí. Mmožná i proto, že Mulholland Drive byl původně zamýšlen jako pilotní díl k (nerealizovanému) seriálu.

Mulholland Drive je prostě přesně můj šálek čaje. A komu se tohle mystérium líbilo také, ať zvedne ruku.

Pro někoho jsou letní prázdniny okurková sezóna. Pro televizní reprízový výprodej to platí tuplovaně. ČT naštěstí připravila pro svůj druhý program noční Americké nezávislé léto. A pokud Vám není jasné, co dělá na tomto blogu filmový příspěvek, vězte, že nejenom blogováním živ je bloger.