Po delší době je tady zase jedna opakovaná evangelizační vlna na téma přestaňte používat pro layout webu tabulky a přejděte na beztabulkový CSS layout. Tentokrát ji vyvolal Doug Bowman článkem Throwing Tables Out the Window.

Bowman popisuje obsah své přednášky Již žádné tabulky, Techniky CSS layoutu na konferenci Digital Design World. Bowman ukazuje na příkladu malé lokální firmy z okolí Seattle (ano hádáte správně, je jí Microsoft) možnosti, které přináší přechod od tabulek k CSS. Microsoft (ač stál u zrodu CSS a může se ohánět patenty) je totiž typický příklad (patří k většině, layout je standardní, nabízí více verzí stránek podle prohlížeče atd.).

Nechci se opakovat, ani nechci přidávat žádné nové převratné poznatky na téma beztabulkových CSS layoutů. Snad jen jedno číslo ze zmíněného článku. Bowman předěláním microsoftích stránek do CSS ušetřil 62 % velikosti stránky. Ale protože se to některým může zdát málo, tak teda ještě trochu přihodím. Podle Microsoftem zveřejněných údajů by pak úspora na trafficu přes 300 terabytů za rok. To už je docela pěkná porce.

Souvislosti