Problém přehlcení webových serverů požadavky RSS čteček jsem poměrně hodně komentoval (naposledy viz Kolaps RSS (4.) – Bloguje.cz).

RSS čtečky na Bloguje.cz

Ve statistikách, které mi poskytl Martin MalýBloguje.cz, je také možné zjistit nejrozšířenější desktopové RSS čtečky, které přistupují na tento server. V červenci 2004 to byly:

  1. Feedreader 10,8 %
  2. RSS Point 1 RC 4,2 %

Procenta jsou vztažená k veškerým klientům (prohlížeče, RSS desktopové i webové čtečky, roboti atd.).

Ve statistikách od února 2004 stojí za zmínku ještě tyto čtečky:

  • RSSMiranda Plugin (nejvíce 7,2 % v únoru 2004),
  • NetNewsWire (1 % – 3/2004).

RSS Point 1.0 Lite RC

Z historického pohledu je velmi zajímavý nástup RSS čtečky RSS Point v květnu (tehdy ještě ve verzi 0.9) až červenci 2004 (1,9 %, 3,2 %, 4,2 %). Mezi RSS čtečkami si drží druhé místo za čtečkou FeedReader.

RSS Point je poměrně vyspělá RSS čtečka domácího původu. Mnoha uživatelům se může zdát až příliš přezdobená funkcemi. Pravdou je, že rozhraní je nabité prvky, až z toho zrak přechází – to může mnoho uživatelů mást a ztěžovat jim práci se čtečkou.

Z hlediska toho, jak RSS Point přispívá k zahlcení webových serverů, je zajímavé se podívat, jak RSS Point aktualizuje RSS kanály. Musím napsat, že RSS Point se vůbec nechová skromně. Výchozí perioda testování nových zpráv je (dovolím si citovat přímo z aplikace) po 5-ti minutách! Navíc nejde nastavit jiný čas než ten, který je k výběru v rozbalovacím seznamu. Pokud jsem to někde nepřehlédl, tak vůbec nejde nastavit manuální aktualizaci. A to je rozhodně špatně.

Když uvážím, že si většina normálních uživatelů neláme hlavu s nějakým jemným laděním nastavení RSS čtečky, tak mě jímá hrůza nad množstvím zbytečně položených dotazů na webový server. Frekvence nových příspěvků mě osobně dohnala k tomu, že ve své čtečce mám nastavené pouze manuální aktualizace a RSS čtečku refreshuji nejvýše 3krát denně (ráno, v poledne a večer).

RSS čtečky

Když jsem se nelichotivě vyjádřil o jedné čtečce, tak musím zmínit, jak se k aktualizaci staví nejrozšířenější čtečky.

Active Refresh 2.0
Čtečka má výchozí nastavení pro aktualizaci 3 hodiny. Nastavení jiné periody je možné buď výběrem z rozbalovacího seznamu (10 a 30 minut, hodina, den a týden), nastavením času ve formátu hh:mm:ss nebo volbou jen ručně.
FeedReader 2.6
Výchozí nastavení je 60 minut. Další možnosti jsou dostupné v rozbalovacím seznamu (nikdy, pak po pěti minutách do 1 hodiny a 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12 ,16 a 24 hodin).
NewzCrawler
Výchozí nastavení je ruční aktualizace. Dále je možné nastavit časovou periodu (zvlášť dny, hodiny i minuty).
SharpReader 0.9.5.1
Výchozí nastavení pro aktualizaci je pouze ručně. Další nastavení jsou: nikdy, 15, 30, 45 minut, 1, 2, 4 a 8 hodin a denně.

Všechny čtečky umožňují nastavit samostatně každý kanál (možnosti odpovídají možnostem globálního nastavení aplikace). U RSS Point ovšem nejde nastavit manuální režim.

Závěr

RSS čtečky by měly rozumně přistupovat k výchozí periodě aktualizace. Rozhodně by neměly být nastaveny minuty. Celkem rozumné je nastavení od 2 hodin případně manuální aktualizace. Ve spojení s možností aktualizovat po spuštění by to mohlo být dostačující.

Co se týká konkrétního nastavení, tak by rozhodně neměla chybět možnost vypnout aktualizaci pro každý jeden RSS kanál, nastavení manuální aktualizace a možnost ručního zadání času (ne tedy pouze výběr ze seznamu přednastavených hodnot).

Posted in RSS