Hosana! Ministerstvo informatiky ČR vydalo očekávaná Pravidla pro tvorbu přístupného webu. Na titulní stránce dokumentu, který je (pokud vím) dostupný jen jako PDF(!) (Best practice – Pravidla pro tvorbu přístupného webu), najdete podtitul (nebo spíš nadtitul) Best practice. Dokument je tak opravdu chápán, protože po určité překlenovací období bude sloužit jen jako vodítko pro autory a správce státních webů, aby si ve svých věcech udělali pořádek (recenzenti státních webů pak dostanou do ruky pořádný klacek). Doufám, že to překlenování nebude na věčné časy.

Obsah a úroveň dokumentu je na velmi dobré úrovni (chybí mi snad jen jednostránkový hodnotící checklist pro webmastery). Není se čemu divit, když se uváží, kdo všechno na dokumentu spolupracoval. V dokumentu najdete 37 poměrně jasně formulovaných pravidel. V této souvislosti mě napadá, že by byl zajímavý rozbor státních webů (třeba jen ministerských), jak dodržují ona pravidla. A jaký posun nastane, až se stane dokument závazný (tj. až vstoupí v platnost novela zákona 365/2000) a následně po pár letech.

Jak už jsem psal, tak je nyní dokument jen v podobě PDF. Webu prospěšnější by bylo určitě zpracování do klasické HTML podoby. Dovedu si představit web, který vedle samotného textu „pravidel“ nabídne stránky věnované dobrým i špatným příkladům, odkazům na validátory, diskusnímu fóru atd. Úroveň lidí, kteří spravují státní weby je značně rozkolísaná. To by ale chtělo zapálený tým, který se o to vše bude starat a věc potlačí kupředu. Nechme se překvapit.

Souvislosti