Honza Hučín popisuje ve spotu WYSIWYG? Často stačí Word zajímavý způsob, kterým využívá Word k psaní (předpokládám že) validního HTML. Ve Wordu normálně píše a formátuje. Na závěr spustí makro, které formátování převede do HTML kódu. Zdrojový kód je k mání.

Při čtení článku mě napadla taková myšlenka. Word je rozšířený skoro všude. Spousta lidí jej jakž takž ovládá. Všichni znalí často žehrají, jaké hrůzy z Wordu lezou. Co takhle vyrobit pro Word makro, které mnoho problémů vyřeší. Představte si:

  1. Vytvořit nástrojovou lištu. Říkejme jí třeba i-publikování.
  2. Na liště tlačítko pro nový i-dokument.
  3. Na liště by byla jen povolená formátovací tlačítka.
  4. Po klepnutí na tlačítko nový i-dokument by se ostatní lišty a menu skryly/znepřístupnily (až po uložení by se stala tlačítka dostupná). BFU by nemohl tak snadno provádět různá formátovací zvěrstva.
  5. Před vytvořením dokumentu by aplikace otázala (formulářem) na nadpis, sekci, klíčová slova, popis atd.
  6. Uživatel by vesele psal a formátoval ve známém prostředí.
  7. Pak by dal uložit intranet-dokument. Na pozadí by proběhly veškeré transformace zapsaného textu.

Napadají mě další fíčury. Otevírání uložených dokumentů, odeslání e-mailem k publikování atd. Možná by to všechno dobře fungovalo. Na druhou stranu je touha psavců, aby jejich dokument na internetu vypadal přesně tak, jak jej oni geniálně vytvořili, nebetyčná. Škoda, že Word nemá nějaký přepínač (třeba -bfu, který by skryl 95 % možností a nabídl jen těch pár opravdu užitečných.