Včera večer jsem procházel web firmy Onduline, abych našel nějaké informace o krytině, kterou se snad bude za pár dnů pyšnit naše staronová šopa. Vedle technických parametrů, ceny a technologie montáže mě zaujala stránka o oficiálních prodejních místech. Na stránce se skvěl výrazný nápis Partneři ke stažení.

Na stránce se skví další perla humoru nechtěného. Stačí se pořádně zamyslet nad větou: Zde si můžete prohlížet nebo stáhnout partnery ve verzi PDF. Tak tohle je buď pěkný sadismus nebo nový rozměr eskort servisu. Slečna ve formátu PDF. Dost dobré.

Miluji a zároveň nenávidím tuhle novočeštinu. Někdy, jako v tomto případě, je to docela legrace. Jindy tyhle patvary nutí k zamyšlení a často jsou k pláči. Frikulínská spojení typu řešení vašeho bydlení jako by vypadla z psacího stroje důstojníka lidovědemogratické armády. Výrazy s násilně naroubovaným slovem pro už ani nepřekvapí. Trochu zamrzí, když každý živnostník (pardon podnikatel) provádí stavební činnost (stavět je až příliš sprosté). Už se ani nerozhoduje, protože je tady proces rozhodování nebo rozhodovací proces.

Ona ale taková čeština má své finanční dopady. Kdo byl na nějaké poradě, kde se takto mluvilo a odcházel s pocitem, že neví o čem je řeč, mi rozumí. Každý, kdo četl oběžník, na kterém každé druhé české slovo bylo nahrazeno cizojazyčným synonymem (někdy to slovo ani stejný význam nemělo), ví, o čem píšu. Kolik musí stát peněz, když většina lidí, kteří se řídí pokyny v novočeštině, udělá něco jiného, než po nich autor chtěl.

Několikrát jsem byl nucen opravovat podobný text. Víceslovný výraz šel nahradit jedním slovem. Cizí výrazy jsem nahradil českými slovy. Přeházel jsem slovosled a odstranil trpné rody. Občas jsem rozdělil odstavec a přidal nebo upravil nadpis (nadpisy na dva řádky miluju). A divili byste se, kolik dokumentů má nadpis, který vůbec neodpovídá obsahu (to platí pro weby i pro papírové kousky). Je zajímavé, jak lidé, kteří se umí vyjádřit mluveným slovem, propadnou slohové křeči, když mají něco napsat (možná to platí i pro tento text).

Mějte pěkný den.

Souvislosti